Θρίλερ με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Στο Νόμο Κατσέλη αναζητούν καταφύγιο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Παιχνίδια με την υπομονή των δανειοληπτών για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών παίζει η κυβέρνηση, τη στιγμή που τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προσφεύγουν μαζικά στην προστασία του Νόμου Κατσέλη για να σώσουν την κύρια και μοναδική κατοικία τους.

 

Οι ανάγκες για προστασία από τις αρπακτικές προθέσεις των τραπεζών είναι τόσο μεγάλες, που πλέον καταγράφονται και περιστατικά προσφυγής στο Νόμο 3869/2010 δανειοληπτών σε ομάδες. Ομαδικές προσφυγές δε γίνονται, ωστόσο, ο πανικός των δανειοληπτών είναι τόσο μεγάλος που προσφεύγουν ακόμη και σε ομάδες.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάθεση αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο από τα μέλη μίας ολόκληρης οικογένειας, που για διαφορετικές βέβαια δανειακές συμβάσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. Πρόκειται για τα 5 μέλη μίας οικογένειας, που είναι όλοι μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Η οικονομική κατάσταση των μελών αυτής της οικογένειας επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε κάποιον από αυτούς έχει οριστεί ημερομηνία εκπλειστηριασμού του σπιτιού εντός του επόμενου μήνα. Ενώπιον του ίδιου εφιάλτη βρίσκεται και άλλη οικογένεια απόρου από τη Θεσσαλονίκη, η μοναδική οικία της οποίας βγαίνει σε πλειστηριασμό επίσης, εντός του Οκτωβρίου.

 

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ζητούν την προστασία της ακίνητης περιουσίας τους από το φυσικό δικαστή, αμφισβητώντας παράλληλα και το ύψος της οφειλής.

 

Την ώρα που η κυβέρνηση διαρρέει ότι διεκδικεί σθεναρά την παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία, δεκάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.

 

Η τρόικα λέει «όχι»

 

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η τρόικα ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση του δικαιώματος των τραπεζών για πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας.

Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση εν καιρώ ειρήνης, η κυβέρνηση αναζητά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την άρση απαγόρευσης-, αλλά η τρόικα φέρεται να είναι ανυποχώρητη για μια σειρά από λόγους.

Σύμφωνα με το Έθνος, η τρόικα υποστηρίζει ότι θα αυξάνονταν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, κάτι που θα είχε δυσμενές αντίκτυπο στην πρόθεση της κυβέρνησης να βγει από το μνημόνιο, και στο ότι δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να λάβουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (και εν δυνάμει από τις αγορές), την οποία θα χρησιμοποιούσαν για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, n τρόικα πιστεύει ότι με την παράταση του προστατευτικού καθεστώτος εμπεδώνεται στη χώρα μας η τάση του «δεν πληρώνω» από τους δανειολήπτες που έχουν να πληρώσουν ολόκληρη τη δόση, αλλά και από εκείνους που έχουν διαθέσιμο εισόδημα να πληρώσουν έστω και ένα μικρότερο ποσό της δόσης.

Από κυβερνητικές πηγές, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες από την τρόικα, εκτιμάται ότι η πολιτική «μάχη» που δίνεται από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τη σημερινή της μορφή πιθανότατα να χαθεί, καθώς n τρόικα εμφανίζεται αμείλικτη σε αυτό το θέμα. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν σημαίνει ωστόσο ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις μαζικά, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με την τράπεζα για να σώσει την κατοικία του.

Λύσεις – ασπιρίνη

 

Ο Νόμος Κατσέλη – παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει – αποτελεί αποδεδειγμένα το μοναδικό καταφύγιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις (η πρώτη για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών και η δεύτερη για την προστασία, υπό όρους, της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο να βγει «στο σφυρί») έμειναν «στα χαρτιά».  

 

Παρά τις βαρύγδουπες κυβερνητικές εκτιμήσεις (μέχρι και τους… 150.000 θα έφθαναν οι ωφελούμενοι, όπως εκτιμούσαν αρμόδιοι τότε υπουργοί), επίσημο έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνει ότι ωφελήθηκαν 638.

 

Σαν να μην έφταναν λοιπόν αυτά, από 1η-1ου – 2015 εισάγεται n έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» μέσω ενός «Κώδικα Δεοντολογίας» που έχει ήδη εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης».

Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει 22 ενιαίους κανόνες για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, σύμφωνα με τους οποίους θα ρυθμίζονται τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Υπόσχεται μάλιστα, ότι με το νέο καθεστώς ρυθμίσεων οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα θα διασώζουν τα ακίνητά τους. Οι υπόλοιποι ή θα πληρώσουν ή θα χάσουν το ακίνητο τους. «Καιρός γαρ εγγύς» για αυτό το νέο καθεστώς…

 

Η κυβέρνηση δεν έμαθε από το «πάθημα» της με τα δύο ανεφάρμοστα σχέδια νόμου να μένουν στα χαρτιά και τους δανειολήπτης να βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο εξαιτίας της υπερχρέωσης, των ασφυκτικών πιέσεων των τραπεζών και της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

 

Διαβάστε σχετικά:

Οι 150.000 δανειολήπτες που θα γλίτωναν ήταν 638!

 

Danioliptes.gr