Με μία τροπολογία αξίας 2,35 – 3 δισ. ευρώ, που ψήφισε χθες, η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο ώστε τα ξένα funds να αρπάξουν τις ελληνικές τράπεζες. «Η κυβέρνηση των πλειστηριασμών» κατέθεσε την εκπρόθεσμη και άσχετη με το νομοσχέδιο για την εφοδιαστική τροπολογία, που  ψηφίσθηκε μόνο από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Με την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, τον οποίο έπρεπε να πληρώσουν από το 2010 αλλά εξαιρέθηκαν επειδή είχαν ζημίες λόγω του PSI, τα πιστωτικά ιδρύματα απαλλάσσονται άμεσα από κεφαλαιακό βάρος έως 3 δισ. ευρώ εν όψει των stress test και το βάρος το αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο στην «ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη».

 

Οι ιδιώτες θα αγοράσουν φθηνότερα

 

Όπως διαβάζουμε σήμερα στην εφημερίδα «Αυγή», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι έτσι «θα μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο αναβαλλόμενος φόρος να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου. «Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – και  γίνει μετοχικό κεφάλαιο του Δημοσίου μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο» τόνισε καταγγέλλοντας «καραμπινάτο σκάνδαλο». «Η χώρα κυβερνάται από το τραπεζικό χρηματιστικό κεφάλαιο» υπογράμμισε προειδοποιώντας ότι «κάνετε πιο ευνοϊκούς όρους, με λιγότερα λεφτά, να περάσουν οι τράπεζες στους ‘γύπες’ και τα ‘αρπακτικά’ των funds, όπως έγινε στην Eurobank.

 

Έτσι θα ρυθμίσουμε τα «κόκκινα» δάνεια

 

Ο Γκ. Χαρδούβελης είπε ότι, αν δεν αναγνωριστεί ο αναβαλλόμενος φόρος, θα πρέπει να βάλει χρήματα το ΤΧΣ, που έχει 11,4 δισ. διαθέσιμα. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας συνέδεσαν τα «κόκκινα» δάνεια με την τροπολογία. Αν οι τράπεζες περάσουν τα stress test και ψηφιστεί η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο, «θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» είπε ο Γκ. Χαρδούβελης υποστηρίζοντας ότι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

 

Θ. Δρίτσας: Τράπεζες και δημόσιο συμφέρον είναι ταυτόσημα; «Βρισκόμαστε σε μια πορεία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, μείωσης του ρόλου του Δημοσίου και κατοχύρωσης όλων των δυνατοτήτων για να παίξουν αυτόν τον ρόλο οι ιδιωτικοποιημένες τράπεζες, με υποβαθμισμένο διαρκώς έλεγχο του Δημοσίου» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και αναρωτήθηκε: «Πού είναι το δημόσιο συμφέρον; Πού ακριβώς εξυπηρετείται και κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον; Εκτός κι αν πούμε ότι ‘τράπεζες’ και ‘δημόσιο συμφέρον’ είναι ταυτόσημες έννοιες. Εκεί να καταλάβω ότι αυτός ο άκρατος παραλογισμός γίνεται κρατούσα λογική».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη δυνατότητα να περάσουν οι τράπεζες τα stress test» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. Είπε ακόμη ότι είναι «θέατρο του παραλόγου» να διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωσή του σχετικά με τις καταθέσεις και να μην ψηφίζει την τροπολογία που σταθεροποιεί το πιστωτικό σύστημα.

 

«Δίνουμε ξανά χείρα βοηθείας στις τράπεζες να εμφανίσουν με το ζόρι καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.