Μικρότερη ανάπτυξη για το 2015 από την αρχικά αναμενόμενη βλέπει η τρόικα η οποία εκτιμά πως οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για πρόσθετα έσοδα το επόμενο έτος μέσα από την οικονομική επέκταση δεν θα επιβεβαιωθούν.

Στη βάση αυτή αρνείται τα ελληνικά επιχειρήματα πως το προς κάλυψη δημοσιονομικό κενό είναι 1 δισ. ευρώ και επιμένει πως το κενό αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

 

Η τρόικα που εξαρχής έχει χαρακτηρίσει φιλόδοξους τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους έχει ήδη από την προηγούμενη αξιολόγηση αναγνωρίσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει το 2015 επί πρόσθετα  1% του ΑΕΠ προκειμένου να πετύχει το στόχο  για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν ως δεδομένη την εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ από τον οποίο εκτιμονται 2,7 δισ. ευρώ, ενώ φοβούνται και το δημοσιονομικό αντίκτυπο δικαστικών αποφάσεων.

 

Η ελληνική πλευρά μέχρι πρόσφατα εκτιμούσε μικρότερα κενά, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι για την απόδοση των παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση θα επιτυγχάνονταν και ότι με δεδομένο τον οικονομικό κύκλο αυτό θα ήταν πιο εύκολο να συμβεί. Βασικό ελληνικό επιχείρημα ήταν και παραμένει η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2014 στο 2015 (carry over)., καθώς η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2014 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2015.

 

Ωστόσο, η τρόικα βλέπει πως το μη ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και ειδικά η επιβράδυνση της ευρωζώνης θα οδηγήσουν σε χαμηλότερους από τους αρχικά εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης την ελληνική οικονομία. Στη βάση αυτή αναμένεται να αναθεωρηθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,9% το 2015 στα επίπεδα του 2,5%-2,7%.

 

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αξιοποιήσει την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος ως επιχείρημα προκειμένου να μειώσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα. Θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και ότι σε μια χρονική στιγμή που η ζήτηση είναι «εύθραυστη» εντός και εκτός Ελλάδας δεν θα πρέπει να πληγεί πρόσθετα το εισόδημα των πολιτών.

 

Κατά το υπουργείο Οικονομικών η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου 2014, θα μπορούσε να καλύψει μερικώς το κενό του 2015. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά διεκδικεί «κούρεμα» του φόρου κατά 30% κάτι που εισπρακτικά θα αποφέρει 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα καλύψει μόνον κατά το 50% το δημοσιονομικό κενό που προβλέπουν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

 

Εάν τελικά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το μακροοικονομικό σενάριο και τον οικονομικό κύκλο γίνουν αποδεκτά από την τρόικα τότε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα αναπροσαρμοσθεί στο 2,5% περίπου.

 

Πάντως η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκλίνει από το στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ καθώς αυτός συνδέεται τόσο με τη βιωσιμότητα του χρέους όσο και με τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος.

 

Η διελκυστίνδα αυτή θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα κάνουν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής της τρόικας την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

 

Πηγή: Νewsroom ΔΟΛ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.