Απόφαση – βόμβα για τη Hochtief. Έχασε τη «μάχη» για τον απλήρωτο ΦΠΑ!

Μετά από από χρόνια δικαστικής διαμάχης, το Ελληνικό Δημόσιο δικαιώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έναντι της γερμανικής εταιρίας Hochtief, κατασκευάστριας και διαχειρίστριας επί χρόνια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», για μη απόδοση ΦΠΑ.

Με τη δικαστική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε προ μίας εβδομάδας, ανοίγει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο δρόμος για τη διεκδίκηση από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές έως και 600.000.000 ευρώ για τον ΦΠΑ, χρήματα τα οποία επί 20 χρόνια η γερμανική εταιρία-συνεργάτιδα του Ελληνικού Δημοσίου δεν απέδιδε. Οι καλά γνωρίζοντες την υπόθεση επισημαίνουν ότι, εάν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες οφειλές της εταιρίας (σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.), τότε ενδεχομένως τα συνολικά χρέη της να αγγίξουν και το 1.000.000.000 ευρώ! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία είναι άμεσα εκτελεστή, κρίθηκε ότι η γερμανική εταιρία έκανε κακή χρήση της εξαίρεσης από την απόδοση ΦΠΑ που δικαιούνταν για συγκεκριμένες μόνο δραστηριότητες, επεκτείνοντάς την παρανόμως και σε άλλες.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες την τελευταία επταετία πραγματοποίησαν φορολογικούς ελέγχους, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι ο ΦΠΑ που έπρεπε να αποδώσει η εταιρία ξεπερνά τα 250.000.000 ευρώ, τα οποία διπλασιάζονται εάν συνυπολογιστούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, που φτάνουν το 120%. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι για το πάρκινγκ που υπενοικίαζε σε ελληνική εταιρία δεν απέδιδε ΦΠΑ στο Δημόσιο, αν και όφειλε να το πράξει.

Από το 2001 έως το2011: Ειδικότερα, ελέγχθηκαν οι χρήσεις από το 2001 έως το 2003, ενώ η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει διενεργήσει ελέγχους και για την περίοδο 2004-2011 και έχει εκδώσει τις σχετικές πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ με τους προβλεπόμενους πρόσθετους φόρους. Η εταιρία προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια και κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε διαιτησία ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης, αμφισβητώντας τον ΦΠΑ που της είχαν επιβάλει οι φορολογικές Αρχές της χώρας μας.

Στη Βρετανία δικαιώθηκε, αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την προσφυγή της Hochtief, καθιστώντας άκυρη την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, καθώς, βάσει του Ελληνικού Συντάγματος, η διαιτησία δεν έχει την εξουσία να σβήσει τα διοικητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Σημειώνεται ότι πριν από ενάμιση χρόνο η γερμανική εταιρία πούλησε σε καναδικό fund το μερίδιο που κατείχε στην εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Α.Ε., στην οποία μέτοχος είναι και το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, περιπλέκει τα πράγματα για το ποιος θα πληρώσει τελικά τα χρέη, τη στιγμή που το ακριβές ποσό παραμένει ανυπολόγιστο, αφού δεν έχουν προσμετρηθεί οι χρήσεις του 2013, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν ασκηθεί μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις ούτε έχει γίνει συμψηφισμός.

 

Danioliptes.gr