Η δύναμη των αριθμών

Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών από ιδιώτες, ύψους περίπου 164 δισ. ευρώ, εμποδίζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ιχθυοκαλλιέργειες Νηρεύς», Αριστείδης Μπελλές, στο πρακτορείο Bloomberg.

 

«Η αδυναμία των ελληνικών εταιρειών να αποπληρώσουν τα δάνεια τους στις τράπεζες και το κράτος, σαφώς συγκρατεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και το κράτος- σε μία ρύθμιση» ανέφερε ο κ. Μπελλές.

 

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας είναι ο πρώτος προς εξυγίανση, με τις εταιρείες να έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αναδιάρθρωσης των δανείων τους, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος τους να εισέρχεται πλέον στον έλεγχο των συστημικών τραπεζών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας, ώστε δυνητικά οι κόκκινες επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες. Η φιλοσοφία της «συνταγής» είναι απλή: το κούρεμα των υποχρεώσεων και το νοικοκύρεμα των εταιρειών δύνανται να προσελκύσουν επενδυτές εγχώριους και μη.

 

Εξάλλου, στο επιχειρείν οι «αριθμοί» είναι αυτοί που καθορίζουν τις εναλλακτικές… 

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ