Σαν σήμερα το 1869 γεννήθηκε ο Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι. Σήμερα, διεθνής ημέρα της μη βίας και ημέρα γέννησης του Γκάντι, θυμόμαστε την ρήση του για τη φτώχεια.  Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία από την Μεγάλη Βρετανία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. «Η φτώχεια, έλεγε ο Γκάντι, είναι η χειρότερη μορφή βίας».

 

Σε έναν πλανήτη των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι κατέχουν περιουσία που -σύμφωνα με τη «λίστα Forbes» – έχει εκτιναχτεί στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά την ίδια ώρα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) στερείται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για την ανθρώπινη ύπαρξη: Τροφή, καθαρό νερό, οποιαδήποτε κοινωνική υποδομή (στέγη, ηλεκτρικό, αποχέτευση, παιδεία, στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης, κ.λπ.).

 

Σε έναν πλανήτη, που η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει να έχουν όλοι απ’ όλα, το 1/6 της ανθρωπότητας είναι θύμα υποσιτισμού. Ποτέ στο παρελθόν της ανθρώπινης ιστορίας δεν έχει καταγραφεί τέτοιας έκτασης βαρβαρότητα. 

 

Όπως χαρακτηριστικά εκτιμούν οι ειδικοί, θα ήταν αρκετό μόνο το 4% της περιουσίας των 225 πλουσιότερων κεφαλαιοκρατών για να εξασφαλιστεί τροφή για όλους τους κατοίκους της Γης, ενώ θα αρκούσαν οι περιουσίες των 7 πλουσιότερων καπιταλιστών για να εξαλειφθεί για πάντα η φτώχεια.

 

Τα νούμερα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να δίνουν απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα της ανέχειας που μαστίζει το μισό πληθυσμό παγκοσμίως, και περισσότερο από το 60% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Όμως, κανείς δεν ακούει γιατί το καπιταλιστικό σύστημα είναι «εθισμένο» σε αυτής της μορφής τη βία σε βάρος των πολλών προς όφελος των λίγων. Μόνο που ούτε οι μεν δεν αναλαμβάνουν δράση για να αποκαταστήσουν την δικαιοσύνη και την ισορροπία του σύμπαντος, για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και δυστυχία.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.