Ως αξιοποίηση παρουσιάζεται το ξεπούλημα των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων

Τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων της τάξης των 12 δισ. ευρώ  που έχουν «παρκαρισμένες» στους ισολογισμούς τους οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αξιοποιηθούν εάν ευοδωθεί η κίνηση Ντράγκι για την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τίτλων με χαμηλότερη αξιολόγηση από αυτή που σήμερα θέτει ως πήχη το ευρωσύστημα.

Οι όροι και η ποσόστωση που ενδεχομένως θα τεθούν, δηλαδή κυρίως ποιο μέρος αυτής της δεξαμενής μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντέλει, θα κρίνουν το βαθμό του οφέλους που μπορεί να έχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο διαθέτει τις τιτλοποιήσεις των στεγαστικών αναξιοποίητες από τη στιγμή της υποβάθμισης της χώρας.

 

Οι τιτλοποιήσεις με κάλυμμα στεγαστικά είναι οι καλύτερης ποιότητας τίτλοι, οι οποίοι και έχουν την πιθανότητα χρήσης για την άντληση ρευστότητας και σήμερα, θα πρέπει να έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον ΒΒΒ- για να γίνουν δεκτές.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει με την πρωτοβουλία του μια δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να υποκαταστήσουν τα ενέχυρα που δεν θα γίνονται δεκτά από το ευρωσυστημα από την 1 Μαρτίου 2015, επιλύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο. Οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι είναι κρίσιμες για το εύρος του οφέλους που θα έχει το εγχώριο σύστημα εφόσον γίνει δεκτή η εισήγησή του ιδίου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου που αφορά τα junk bonds ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η προσπάθεια της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας ειδικά στην περιφέρεια της Ευρωζώνης «υπονομεύεται» από τους κανόνες που αφορούν τους τίτλους χαμηλής αξιολόγησης και ειδικά για την Ελλάδα που έχει διανύσει μια σημαντική διαδρομή με πρόοδο σε δημοσιονομικά και τραπεζικά, αποτελεί αδικία η αποστέρηση των «εργαλείων» χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας διατυπώνει την ελληνική επιχειρηματολογία σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ ζητώντας τη διεύρυνση των κριτηρίων αποδοχής των ενεχύρων που γίνονται δεκτά από το ευρωσύστημα.

Η αξιοποίηση των τιτλοποιήσεων είναι ακόμη σημαντικότερη από τη χρήση των TLRTRO’  s σε αυτή τη φάση, ενώ θα επιτρέψει στο εγχώριο σύστημα να ξεπεράσει το σκόπελο της λήξης από 1 Μαρτίου του 2015 των κανόνων αποδοχής ομολόγων με κρατικές εγγυήσεις ως ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα.

Σημειώνεται ότι η κρίσιμη δεξαμενή είναι οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών αφού εκδόσεις με καλύμματα δάνεια προς μικρομεσαίες ή δάνεια αυτοκινήτων, για παράδειγμα, εμφανίζουν γενυ«5ς μεγαλύτερο ρίσκο και δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά.

 

Υπενθυμίζεται ότι τιτλοποίηση συμβαίνει όταν μια ομάδα ομοειδών απαιτήσεων (π.χ. ενυπόθηκα δάνεια για αγορά κατοικίας ή δάνεια για αγορά αυτοκινήτων κλπ.) εκχωρούνται σε έναν άλλο οργανισμό (Οικονομική Οντότητα Ειδικού Σκοπού) ο οποίος εκδίδει χρεόγραφα χρησιμοποιώντας ως εξασφάλιση τις εκχωρηθείσες απαιτήσεις. Τα χρήματα που λαμβάνονται από την πώληση των χρεογράφων μεταβιβάζονται στην εκχωρούσα επιχείρηση, ενώ οι εισπράξεις των τόκων και των χρεωλυσίων από τα εκχωρηθέντα δάνεια χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των τόκων και των χρεωλυσίων των χρεογράφων που έχει εκδώσει η οικονομική ονότητα ειδικού σκοπού.

 

Το ζήτημα είναι ότι η εκχώρηση των τιτλοποιημένων δανείων γίνεται συνήθως σε μικρότερο ποσοστό από την αξία τους, όμως, οι απαιτήσεις των νέων κατόχων αυτών των πακέτων, είναι όμως στο σύνολο της αξίας της σύμβασης. 

 

Danioliptes.gr