Πόσα κεφάλαια θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από το «πακέτο Ντράγκι»

Την ερμηνεία του τι σημαίνει «εγκεκριμένο πρόγραμμα από την Ε.Ε.» προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν χρήση του νέου προγράμματος της ΕΚΤ επιχειρούν να δώσουν σε πρώτη φάση οι Ελληνες τραπεζίτες.

 

Το ισχύον πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. ολοκληρώνεται ως γνωστόν στο τέλος του έτους και επομένως θεωρητικά η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως αυτές έχουν εκφραστεί σαφώς δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι πως η χώρα δεν θα ζητήσει νέο δάνειο από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ.

 

Οπως σημειώνουν στην «Η» έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, πρόγραμμα δεν σημαίνει νέο μνημόνιο, αλλά συνέχιση της επιτήρησης με συγκεκριμένους όρους και στόχους και χωρίς κατ’ ανάγκη τους τακτικούς ελέγχους της τρόικας. Πάντως, ο Μάριο Ντράγκι διασυνέδεσε πάντως ευθέως την αγορά τιτλοποιημένων δανείων από ελληνικές τράπεζες με την ύπαρξη ειδικού προγράμματος. «Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα εκεί. Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχουν αγορές», υπογράμμισε.

 

H ΕΚΤ θα προβαίνει σε αγορές τιτλοποιημένων δανείων με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη από το «BBB-», υπό την παραπάνω προϋπόθεση. Για την επόμενη διετία η ΕKT θα αγοράζει τιτλοποιημένα δάνεια από ελληνικές τράπεζες εφόσον διαθέτουν από δύο οίκους πιστοληπτική διαβάθμιση ίση ή υψηλότερη από το ελληνικό δημόσιο. Η ΕΚΤ θα δίνει ρευστότητα ίση με το 30% της ονομαστικής αξίας των ενεχύρων που έχουν διαβαθμιση μικρότερη του «ΒΒΒ-», ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν επιπλέον εξασφαλίσεις της ΕΚΤ κατά τουλάχιστον 25% στην ονομαστική αξία του τίτλου.

 

 

Ο Αντώνης Σαμαράς και η φιλοδοξία του να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το Μνημόνιοέ πεσε πάνω στο μπλόκο του Ντράγκι, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

O Ντράγκι δεσμεύτηκε να αγοράσει διασφαλισμένους με πάγια τίτλους και καλυμένες ομολογίες για τουλάχιστον δύο χρόνια, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων (ABS), μόνο εφόσον βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης, επειδή δεν διαθέτει τίτλους αξιόχρεους, δηλαδή υψηλής διαβάθμισης. 
 

”Αυτή η δήλωση του Ντράγκι ”όχι πρόγραμμα, όχι αγορές” είναι μια ευθεία προειδοποίηση στον Αν. Σαμαρά έναντι μιας πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης”
Αυτό βάζει περαιτέρω εμπόδια στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να πείσει τους επενδυτές πως η χώρα του είναι αξιόπιστη ως προς την αποπληρωμή των χρεών της, αναφέρει το δημοσίευμα.

Και όλα αυτά την ώρα που αναλυτές του Bloomberg υπενθυμίζουν με νόημα πως ”οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 20 δισ. δολάρια σε καλυμμένα ομόλογα”.

 

Danioliptes.gr