Περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες. Πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν;

 Περισσότερα κεφάλαια θα πρέπει να διακρατούν οι μεγαλύτερες παγκοσμίως συστημικές τράπεζες, καθώς οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές υιοθετούν πιο αυστηρή στάση απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που θεωρούνται πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συντάσσει τα ελάχιστα κριτήρια, που θα περιορίσουν το διπλό υπολογισμό ( Rouble counting) κεφαλαίου που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, ώστε να εναρμονιστούν με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που προετοίμασε το FSB προς τις κυβερνήσεις των χωρών του G20 και περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Η Ναυτεμπορική γράφει ότι οι περιορισμοί συνεπάγονται ότι, ενώ οι βασικές απαιτήσεις θα οριστούν στο 16% με 20% του ενεργητικού σταθμισμένου ρίσκου, το τελικό νούμερο θα είναι υψηλότερο, έως και 25%, διότι οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν σε άλλους κανονισμούς που αφορούν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», αναφέρει το έγγραφο. «Αυτές οι προδιαγραφές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής, που θα περιορίσει την έκθεση των φορολογουμένων σε τράπεζες που καταρρέουν, απομένουν όμως ακόμη πολλά να γίνουν ώστε να προσδιοριστεί πόση ευελιξία θα έχουν ή χρειάζονται οι εθνικές αρχές στην εφαρμογή των κανονισμών», εκτιμά ο Ρίτσαρντ Ριντ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Νταντί, στη Σκοτία.

To FSB, που αποτελείται από ρυθμιστικές αρχές και κεντρικούς τραπεζίτες ανά τον κόσμο, αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο των κανονισμών στη σύνοδο κορυφής του G20, στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, τον επόμενο μήνα. To FSB διατηρεί μια λίστα τραπεζών, η κατάρρευση των οποίων θεωρείται ότι θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας. Η τελευταία λίστα περιλαμβάνει 29 τράπεζες, μεταξύ των οποίων η HSBC Hoklings και η JPMorgan Chase & Co.

 

Να σημειωθεί όμως ότι ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο το 2019. Μέχρι τότε τι;

 

Danioliptes.gr