Θυμήθηκαν τους δανειολήπτες ή ρίχνουν άλλο ένα πυροτέχνημα;

Ακόμη και τον τελευταίο χρόνο διατείνονται ότι επιθυμούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εκατομμύρια δανειολήπτες στην Ελλάδα, στην πράξη δεν έχουν δείξει την ίδια «συνέπεια». Υπό το φόβο των πρόωρων εκλογών, επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ενδιαφέρονται για το μέλλον της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων πολιτών.

 

Σενάρια επί σεναρίων διακινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων χωρίς βέβαια κανείς από αυτούς που τα διακινεί να αντιλαμβάνεται τον βρόγχο που έχει δεθεί και «πνίγει» τα εκατομμύρια των Ελλήνων οφειλετών αλλά και εκείνων που βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη φτώχεια. Έτσι, ελαφρά τη καρδία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ότι «εμείς θα δώσουμε ριζοσπαστική λύση για όλα τα “κόκκινα” δάνεια». Ο κ. Βενιζέλος βέβαια, δεν μπήκε στον κόπο να επιχειρηματολογήσει και να εξηγήσει στους χιλιάδες οφειλέτες ποια είναι ακριβώς αυτή η λύση και πόσο ριζοσπαστικά θα λειτουργήσει, ώστε να εξαφανίσει τα 80 δις. ευρώ κόκκινα δάνεια και τα περισσότερα από 70 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

 

Μάλιστα, μας προειδοποίησε ότι η “ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια” είναι ante portas, δηλαδή «προ των πυλών». Όπως δεσμεύτηκε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, θα πρόκειται για μια λύση “ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια” η οποία θα αποτελεί μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση. Όπως εξήγησε: “Αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους”. Είπε και άλλα «ωραία» χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά οι παραπάνω φράσεις είναι αυτές που συγκεντρώνουν το περισσότερο ενδιαφέρον καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι δανειολήπτες αλλά και οι οφειλέτες του Δημοσίου περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους για να δουν τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη, με την περιουσία, με το σπίτι του, με το μέλλον του.

 

Η απελπισία έχει ήδη χτυπήσει εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά σπίτια, καθώς τα χρέη τους γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα ενώ τα εισοδήματα τους μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Φως στο τούνελ δεν υπάρχει, και οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να ρυθμίζουν τις οφειλές τους από τις αρχές του 2015 τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο πανικό.

 

Επιχειρηματικά συμφέροντα και «πράσινα άλογα»

 

Και το «πράσσειν» άλογα θα μπορούσε να έχει μία θέση σε αυτό το κείμενο βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την καταιγίδα των επιχειρηματικών δανείων αλλά και των επιλογών ορισμένων Ελλήνων επιχειρηματιών η ελληνική κυβέρνηση με την υπογραφή της τρόικας.

 

Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στα σχόλια του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ότι επιχειρηματικά συμφέροντα επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση της χώρας, επισήμανε ότι ο ίδιος διακρίνει του επιχειρηματίες σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που έχουν τα συμφέροντα τους στην Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά και σε αυτούς που έχουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Η δεύτερη κατηγορία επιχειρηματιών «είναι οι αντίπαλοι στην προσπάθεια της εξόδου της χώρας από την κρίση» διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Για να χρυσώσει μάλιστα το χάπι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που με τις δικές του αλλά όχι μόνο επιλογές, τους οδήγησε στην ανέχεια και την εξαθλίωση ανέφερε ότι ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη για την οικονομική κατάσταση που βρέθηκε η Ελλάδα, γιατί κάποιοι του υποσχέθηκαν πράγματα που δεν τήρησαν και συμπλήρωσε ότι κάποιοι έβαλαν τον ελληνικό λαό να διαλέξει ανάμεσα στο  δρόμο των θυσιών και στην παραδεισένια κατάσταση, με αποτέλεσμα να επιλέξει λανθασμένα όπως αποδείχτηκε την δεύτερη επιλογή.

 

Ποιοι κάποιοι εννοεί και πού ήταν αυτός όταν αυτά που υποσχέθηκαν κάποιοι δεν τηρούνταν; Και αυτό απέφυγε εντέχνως να το απαντήσει ο κ. Βενιζέλος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκλεισε την παρέμβαση του τονίζοντας ότι «είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ανακοπεί κάθε κύμα ανευθυνότητας που εμφανίζεται και σε αυτή την αίθουσα αλλά και στη χώρα μας».  

 

Ωστόσο, βλέποντας το παραπάνω γράφημα θα μπορεί ίσως να πειστεί ότι η αισιοδοξία που τον διακατέχει δεν είναι αρκετή για αναστρέψει την κατάσταση και να βελτιώσει το κλίμα.

 

 

Danioliptes.gr