Προπομπός ο Δραγασάκης

Προειδοποιητικές καταγγελίες περί «φίλων του πρωθυπουργού» ενόψει Προεδρικής εκλογής.

 

Προειδοποιητικές βολές εναντίον κορυφαίων οικονομικών παραγόντων του τόπου, που επιχειρούν να παίξουν ρόλο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επηρεάζοντας βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων, έριξε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι «σήμερα αρκεί ένας επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, ένας φίλος του πρωθυπουργού να πάρει ένα τηλέφωνο για να ακυρωθεί ένα πρόστιμο, για να αλλάξει ένας νόμος».

Πρόσθεσε δε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να δώσει τα ονόματα… των φίλων του πρωθυπουργού στη Βουλή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

 

ΕΝΤΑΣΗ

 

Όπως ήταν φυσικό, η καταγγελία του κ. Δραγασάκη πυροδότησε μεγάλη ένταση στο Κοινοβούλιο, αφού τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να ζητήσουν τα ονόματα των επιχειρηματιών που εννοούσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Πλην όμως, ο κατάλογος δεν εδόθη, αφού στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για κάτι τέτοιο.

Αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να «φωτογραφίσει» τους εμπλεκόμενους μέσα από τις τροπολογίες που παρουσίασε στη Βουλή και με τις οποίες ρυθμίζονταν ή έσβηναν χρέη προς το Δημόσιο.

Η επαναφορά του θέματος του επηρεασμού των βουλευτών, το οποίο είχε αποκαλυφθεί πρώτα από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μέσα από τη δήλωση του κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, κρίθηκε αναγκαία, αφού όλο το τελευταίο διάστημα έφταναν πληροφορίες στην Κουμουνδούρου ότι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας επιχειρούν να επηρεάσουν πρόεδρο κόμματος, αλλά και βουλευτές αυτού του κομματικού σχηματισμού να ψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο, προκειμένου να μη γίνουν εκλογές.

 

ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ

 

Η απόφαση των στελεχών της Κουμουνδούρου ήταν ότι θα  έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πριν αυτή η παρέμβαση αποφέρει καρπούς.

Όμως και σε αυτό το θέμα υπήρξαν δύο απόψεις. Η μία, αυτή που εξέφρασαν οι στενοί  συνεργάτες του κ. Τσίπρα και η οποία τελικά επικράτησε, έλεγε ότι θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς τους εμπλεκόμενους, σε καμία περίπτωση όμως το θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να μονοπωλήσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το τριήμερο που μας πέρασε.
 

Οι εκφραστές αυτής της άποψης είναι άλλωστε και οι υποστηρικτές της λογικής ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει πλέον να εμφανίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός και άρα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θεσμικός. Μάλιστα, υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις για το εάν τελικά το θέμα αυτό έπρεπε να δημοσιοποιηθεί τώρα ή αργότερα μέσα από μια συνέντευξη, αφού και μόνο η αναφορά του θα μονοπωλούσε τη συζήτηση στη Βουλή και θα ξέφευγε από τα θέματα της οικονομίας στα οποία ήθελε να επικεντρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
 

Η άλλη άποψη, την οποία εξέφραζαν αρκετά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να δώσει τώρα τα ονόματα στη Βουλή κάνοντας μια επιθετική κίνηση με προσδοκίες. Μάλιστα, επέμεναν ότι τα οφέλη θα ήταν σημαντικά και θα φαινόντουσαν και δημοσκοπικά, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιζόταν ως ο ηγέτης που δεν έχει δεσμεύσεις και δεν διστάζει να αποκαλύψει τη διαπλοκή.

Όσον αφορά τις καταγγελίες Δραγασάκη, υπήρξαν και εκείνοι -οι συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ- οι οποίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την κίνηση του κόμματός τους, όπως για παράδειγμα ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη -μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»- ότι αυτές θα πρέπει να είναι καλά στοιχειοθετημένες.

 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου απαντούν ότι οι Επιφυλάξεις και τροπολογίες που ψηφίστηκαν την προηγούμενη χρονιά ήταν όλες «φωτογραφικές», προκειμένου να εξυπηρετηθούν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε αναδείξει και στο παρελθόν στη Βουλή.

 

Όπως έλεγαν μάλιστα στα «Π», μία από αυτές αφορά στην ουσία τριγωνικές συναλλαγές, με μεγάλες εταιρείες να συναλλάσσονται προσχηματικά με θυγατρικές τους και να κάνουν χρήση των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών ανά χώρα ώστε να γλυτώνουν σημαντικά ποσά σε φόρους.

 

«Πίσω από αυτή την τροπολογία βρίσκονται μεγάλα συμφέροντα», λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι πριν από λίγο καιρό πέρασε μια άλλη σκανδαλώδης ρύθμιση, η οποία επέτρεπε το σβήσιμο προστίμων που έχουν επιβληθεί σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

 

Σε ό,τι αφορά τα χατίρια που κάνει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες, τα στελέχη της Κουμουνδούρου ανέφεραν τον «αναβαλλόμενο φόρο», για τον οποίο έχει εκφράσει τον προβληματισμό της ακόμα και η ΕΚΤ.

 

«Τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις επιτρέπουν στις τράπεζες να χρησιμοποιούν το μοντέλο του “αναβαλλόμενου φόρου” για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, θέτοντας όμως σε κίνδυνο τους φορολογούμενους», λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Της ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ