Πέρα από τις όποιες προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες, ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή είπε ανοικτά αυτό που οι τραπεζίτες συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες: “κούρεμα” του ιδιωτικού χρέους.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των αρχικών οφειλών για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά «κούρεμα» του κεφαλαίου δανεισμού. Ωστόσο, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε κανένας άλλος μιλά για εκκαθάριση της οφειλής των δανειοληπτών από τους άκυρους και παράνομους Γενικούς Όρους Συναλλαγών.
Μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης που «εξανέμισαν» σχεδόν το ένα τρίτο της ελληνικής οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχουν διογκωθεί στα περίπου 78 δισ. ευρώ ή ένα τρίτο και πλέον του συνολικού δανεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Και ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί απλώς λεφτά δεν υπάρχουν.
«Ήδη επεξεργαζόμαστε την πολύ σημαντική ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια” σε επιχειρήσεις, αυτό-απασχολούμενους και επαγγελματίες. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε μεγάλο αριθμό δόσεων, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων. Με εξωδικαστικές ρυθμίσεις, με πολύ ευνοϊκούς όρους και με σημαντική μείωση του αρχικώς οφειλόμενου ποσού», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Είναι πάντως ενδεικτικό, το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Άνθιμος Θωμόπουλος μιλώντας στο Bloomberg στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει ότι η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ανάκαμψη, εάν δεν γίνει αναδιοργάνωση στα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών. «Δεν πρόκειται να εμφανιστούν ευκαιρίες για επενδύσεις, εάν δεν εφαρμοστεί ουσιώδης και βιώσιμη αναδιοργάνωση του ιδιωτικού χρέους», είχε αναφέρει σχετικά.
Οι τραπεζίτες σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις αναγνωρίζουν ότι εκ των πραγμάτων θα υπάρξει και το λεγόμενο «κούρεμα» των οφειλών, ιδιαίτερα στα στεγαστικά δάνεια. Δεν μιλούν για οριζόντια ρύθμιση, αλλά για αποφάσεις που θα επιβληθούν όταν δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα είσπραξης των οφειλόμενων ποσών. «Με κάποια διαγραφή χρέους, θα καταστεί πιο πιθανή η αποπληρωμή του δανείου», σχολίαζαν χαρακτηριστικά αρμόδιες τραπεζικές πηγές στην FMVoice. Κανείς βέβαια δεν αναφέρεται στο αυτονόητο ότι δηλαδή η εκταμίευση των στεγαστικών δανείων έγιναν την εποχή που οι τιμές των ακινήτων ήταν δύο ή τρεις φορές πάνω από τη σημερινή εμπορική τους αξία. Οι τραπεζίτες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι αδύνατον για τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν δάνεια που «παραφουσκώθηκαν» με άκυρους και παράνομους γενικούς όρους συναλλαγών και για σπίτια που δεν έχουν ούτε τη μισή αξία από αυτήν που είχαν όταν αγοράστηκαν.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.