Αθώοι επιχειρηματίες και πολίτες στις φυλακές από την παράνομη αναδρομικότητα

Παρά τις ενστάσεις, τις παραινέσεις, τις φωνές του νομικού και δικαστικού κόσμου, η αγχόνη της αναδρομικότητας εξακολουθεί να υφίσταται κηλιδώνοντας υπολήψεις και αφαιρεί από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το δικαίωμα στην επανάκαμψη -και το κυριότερο- τη δεύτερη ευκαιρία Θυσία στο βωμό των εύκολων εσόδων η αξιοπρέπεια και η υπόληψη εκατοντάδων φορολογούμενων.

 

Δέσμιοι των νομοθετικών ευρεσιτεχνιών που κινούνται και, κατ’ ορισμένους, ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικότητας.
 

Εκατοντάδες μικρομεσαίοι, πολίτες και , έζησαν και συνεχίζουν να βιώνουν αυτή την αιχμαλωσία για ένα αδίκημα χωρίς πράξη. Ένα αδίκημα με προίκα πλασματικό χρόνο τέλεσης, που θα υποστηρίξει τη νομική ακροβασία της αναδρομικότητας, που προστέθηκε στη φαρέτρα της φορολογικής δικαιοσύνης, με το «διαβόητο» νόμο 3943.

 

Οι λειτουργοί της Θέμιδας -επί τη βάση τροποποιήσεων, που βρίθουν ενστάσεων σχετικά με τη συνταγματικότητά τους- απονέμουν ετεροχρονισμένα δικαιοσύνη. Ή, τουλάχιστον, την εκδοχή της, που φιλοτέχνησε η νομοθετική εξουσία, ορμώμενη από τη μνημονιακή σπουδή για εγγυημένα αποτελέσματα, στον διαχρονικά αναιμικό τομέα των φορολογικών εσόδων, που ποτέ δεν τόνωσε η στείρα μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

 

Σε αυτόν το βωμό έγιναν θυσία η αξιοπρέπεια και η υπόληψη δεκάδων συμπολιτών μας, όχι των παραδοσιακών μπαταχτσήδων, αλλά εκείνων που οι κόποι μιας ζωής παρασύρθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Σε αυτόν το βωμό θυσιάστηκε και το διαχρονικό δίκαιο, καθώς οι φωνές του νομικού κόσμου για τα τεχνάσματα που έφτιαξαν ένα «αδίκημα που να είναι ολίγον από διαρκές», δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

Έτσι κατέστη αδύνατη η πρόσβαση στο τελευταίο οχυρό προστασίας, στο Σύνταγμα, και εμείς μετατραπήκαμε σε… κατά συρροή μάρτυρες μιας ασύστολης διαπόμπευσης, που έσβησε κάθε ελπίδα επανάκαμψης για εκείνους που μπήκαν στην κρεατομηχανή της αναδρομικότητας.

Εκτός από την περισσή αμεριμνησία των κυβερνώντων, ξένισε και η παρατεταμένη σιωπή των ίδιων των δικαστών. Εφάρμοσαν, ως όφειλαν, ένα νόμο. Από το ανώτερο επίπεδο αποφάνθηκαν με την πάγια και νομικά ορθή μέθοδο των γνωμοδοτήσεων, για τις ασάφειές του. Όμως, ουδέποτε καταγράφηκε η ουσιαστική και απαραίτητη αντίδρασή τους για τον πυρήνα του προβλήματος που δημιουργούσε. Παρότι οι ίδιοι γίνονταν και γίνονται δέκτες εκατοντάδων προσωπικών δραμάτων, που εκτυλίσσονται στα ακροατήρια των δικαστηρίων.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις δεν έχουν αμβλύνει το μέγεθος του φαινομένου, καθώς ποινές με το γράμμα του νόμου εξακολουθούν να επιβάλλονται και, μάλιστα, είναι εξαντλητικές. Ξεχωρίζει η περίπτωση ενός οφειλέτη, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, που παρήγαγε η συνδυαστική εφαρμογή διαφορετικών, δυσμενών διατάξεων.

 

Στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, το βαρέλι, που οι ιθύνοντες αρνούνται να βάλουν πάτο, αλλά με μπάλωμα την αναδρομικότητα σε ανύπαρκτα εγκλήματα, ονειρεύονται πως θα συλλάβουν.

 

Γιώργος Δ. Παπακωνσταντίνου από ΕΞΕΛΙΞΗ