Κλειδώνει το κούρεμα στα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων

Κούρεμα πάνω από 30% στα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Μάλιστα ο κ Δένδιας προχώρησε στην εκτίμηση ότι κατά το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου ίσως να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τόσο για το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων όσο και για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα. Πέρα από το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα, θα υπάρχει περικοπή και στο κεφάλαιο που έχουν πάρει ως δάνειο οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι τεχνοκράτες της τρόικας ζήτησαν κάποια επιπλέον στοιχεία και ορισμένες διευκρινίσεις. Ο κ. Δένδιας ανέφερε : “Ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις, από την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια και νομίζω μέχρι Δευτέρα – Τρίτη, θα έχουν σταλεί. Κυρίως ήταν διασταυρώσεις στοιχείων … Επίσης, έχουμε στείλει ήδη στην τρόικα, τις βασικές αρχές κατανόησης για το Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών, για να συμφωνήσουμε το πλαίσιο και από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και πριν από το Δεκέμβρη”.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων είναι η επιχείρηση να μπορεί να διαπιστωθεί ότι είναι βιώσιμη. Τώρα ποιος θα είναι σε θέση ποια επιχείρηση θα «ζήσει» και ποια θα «πεθάνει» είναι άγνωστο και φυσικά δημιουργεί διάφορους κακούς συνειρμούς με παλαιότερα παραδείγματα αξιολογήσεων στην Ελλάδα. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα επιλέγουν εάν θέλουν ρύθμιση των χρεών τους και στις τράπεζες και στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αναφερόμενος στο ύψος του “κουρέματος” εάν είναι 40%, ο υπουργός σχολίασε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν ακόμη και μεγαλύτερη περικοπή. «Είναι μετρημένο ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να σηκωθεί, επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 100 δις, αλλιώς δεν θα σηκωθούμε ποτέ”.  Ο υπουργός είπε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται, είναι για να απελευθερωθεί ο βιώσιμος παραγωγικός ιστός της χώρας, που υπέστη ζημιές από την κρίση, όχι με δική του ευθύνη, για να συνεχίσει να παράγει και να συνεχίσει να δημιουργεί ζήτηση στην αγορά και κυρίως για να κρατήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

 

“Αυτή τη στιγμή κάνουμε δυο διαφορετικά πράγματα. Πάμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την κρίση που ελπίζουμε ότι πέρασε. Κρίνουμε ποιες είναι οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Εάν αυτό το μέτρημα, το κοιτάγαμε δυο χρόνια πριν, οι μισές μπορεί να μην ήταν βιώσιμες. Αυτή τη στιγμή η ζήτηση έχει αρχίσει να ανεβαίνει. ‘Αρα ένας πολύ μεγαλύτερος κύκλος επιχειρήσεων φαίνεται να είναι βιώσιμος και να μπορούμε να τον ενισχύσουμε ώστε να πάει μπροστά. Επίσης έχουμε επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Χωρίς αυτό δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα”, σημείωσε

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ Δένδιας τόνισε: «Θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία περικοπής χρέους και ρύθμισης του υπολοίπου σε μακρά σειρά δόσεων, ο αριθμός των οποίων δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη με την τρόικα».
Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση που προωθείται στοχεύει στο «να απελευθερωθεί ο βιώσιμος παραγωγικός ιστός της χώρας, που υπέστη ζημιές από την κρίση, όχι με δική του ευθύνη, για να συνεχίσει να παράγει και να συνεχίσει να δημιουργεί ζήτηση στην αγορά και κυρίως για να κρατήσει και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας».

 

Danioliptes.gr