Τέλος στην αβεβαιότητα και στις φήμες θα βάλει η ανακοίνωση της ΕΚΤ για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Μόλις χθες πληροφορίες που επικαλούταν το πρακτορείο Bloomberg, ανέφεραν ότι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δε θα περάσουν τον κάβο των stress tests.

Για αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο το μαξιλαράκι των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

 

Μετά την ολοκλήρωση πάντως, των stress tests, κυβέρνηση και πιστωτές θα έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης καθώς  στο τραπέζι, θα βρίσκονται πλέον συγκεκριμένοι αριθμοί για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και κατ’ επέκταση θα μα ορούν να γίνουν πιο ασφαλείς προβολές για τα κεφάλαια που απομένουν προς διάθεση από το «μαξιλάρι» των 11,4 δια ευρώ από το ΤΧΣ.

 

Άλλωστε, αυτό το θέμα αποτελεί για την Αθήνα «κλειδί» για τον προσδιορισμό του μοντέλου του νέου προληπτικού προγράμματος στήριξης, με κεντρικό ζητούμενο για την ελληνική πλευρά τη διασφάλιση όσο πιο χαλαρών όρων εποπτείας και προαπαιτούμενων.

 

Ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα, θα ήταν μια επίσπευση των αποφάσεων για το σχήμα της επόμενης μέρας, ει δυνατόν, πριν από την αξιολόγηση από την τρόικα, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Κάτι πάντως που για την Ευρώπη δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα, αφού οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα φέρνουν στην πρώτη γραμμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μετά τις αποφάσεις για χρέος και το νέο προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα, μέχρι στιγμής αποφεύγει να οριστικοποιήσει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα, που σε γενικές γραμμές αναμένεται πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, εντείνοντας τις πιέσεις για σαφή πρόοδο στα ανοικτά «μέτωπα» πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Πάντως χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγ. Βενιζέλος, ερωτηθείς για το εάν η διαπραγμάτευση με την τρόικα, μπορεί να τινάξει το σχέδιο στον αέρα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας μάλιστα πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί κανονικά, στις 18 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο, για φέτος, ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, οι επαφές και οι διαπραγματεύτεύσεις.

 

Καθησυχαστικός ο Ευάγγ. Βενιζέλος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σεις ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.

 

Η τρέχουσα αξιολόγηση, πρακτικά αποτελεί την τελευταία στην οποία μπορούν να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις από τους πιστωτές για προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, μα δεδομένο ότι από αυτήν εξαρτάται η εκταμίευση περίπου 7 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για κεφάλαια που η Ελλάδα θα ήθελε να έχει στη «φαρέτρα» ενόψει της μετάβασης στο νέο προληπτικό πρόγραμμα πίστωσης, στο οποίο κεντρική παράμετρος είναι η δυνατότητα άντλησης σημαντικών κεφαλαίων, περίπου 10 δισ. ευρώ το 2015, από ης αγορές. Ωστόσο το θέμα της αξιολόγησης παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι», αφού σε ένα τεταμένο πολιτικό σκηνικό η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει σκληρά προαπαιτούμενα, στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Στην κορυφή παραμένουν το ασφαλιστικό, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η οριστικοποίηση του προϋπολογισμού του 2015, η επίτευξη συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια, η αναμόρφωση του καθεστώτος ΦΠΑ και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

 

Μετά την πρόσφατη αναταραχή σης αγορές, η Ελλάδα εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις, από διαφορετική θέση, αφού οι αγορές κατέστησαν σαφές πως η χώρα πρέπει να παρουσιάσει ισχυρά δείγματα γραφής στις μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύοντας παράλληλα πως δεν παρεκκλίνει από την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.