Οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να δανείζουν

Η ανάγκη ανοίγματος της στρόφιγγας της χρηματοδότησης και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Εάν ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλει πραγματικά να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες της περιοχής θα αρχίσουν να δανείζουν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι περίπου τα τρία τέταρτα των τραπεζών της Ευρωζώνης θα πρέπει να αλλάξουν σημαντικά το επιχειρησιακό τους μοντέλο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για πιστώσεις όταν η οικονομία ανακάμψει.

 

Ωστόσο, οι προσδοκίες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου είναι μικρές, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενώ οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Τον προηγούμενο μήνα, οι τράπεζες της Ευρωζώνης απορρόφησαν μόλις 82,6 δισ. ευρώ από τα 400 δισ. ευρώ που ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου μακροπρόθεσμης φθηνής χρηματοδότησης.

 

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα απορροφήσουν επιπλέον 175 δισ. ευρώ στην επόμενη δημοπρασία της ΕΚΤ, το Δεκέμβριο, ποσό που ωστόσο υπολείπεται κατά 140 δισ. ευρώ από το μέγιστο στόχο. Οι τράπεζες αποφεύγουν το δανεισμό, ειδικά στη Ν. Ευρώπη, όπου τα ληξιπρόθεσμα δάνεια εξακολουθούν να ακολουθούν την ανιούσα, μπλοκάροντας το σύστημα και κάμπτοντας την ικανότητα των τραπεζών να προσφέρουν νέες πιστώσεις.

 

Το γεγονός ότι τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να αυξάνονται σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έξι έτη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, αντανακλά την απροθυμία των διαμορφωτών πολιτικής να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν από 1,9 τρισ. ευρώ το 2008 σε λιγότερα από 1,4 τρισ. ευρώ σήμερα. Την ίδια στιγμή, το μέγεθος των πιστώσεων που θεωρούνται ριψοκίνδυνα έχει τριπλασιαστεί στα 184 δισ. ευρώ, περίπου το ένα πέμπτο του ετήσιου ΑΕΠ της Ισπανίας.

 

Τράπεζες και κυβερνήσεις στην Ευρώπη προτιμούν συχνά να κρύβουν τέτοιου είδους προβλήματα «κάτω από το χαλί», ευελπιστώντας ότι η επανάληψη της οικονομικής ανάπτυξης θα τα επιλύσει ή ότι ο πληθωρισμός θα καταστήσει τα χρέη αυτά λιγότερο επαχθή. Όμως, το θέμα είναι ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί με τις τιμές μόλις που αυξάνονται. Από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ αγόρασε καλυμμένες ομολογίες αξίας τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ από τη Δευτέρα, οπότε και έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, σύμφωνα με εκτιμήσεις traders. Η ΕΚΤ αγόρασε καλυμμένες ομολογίες από Πορτογαλία έως Γερμανία. Σημειώνεται ότι κατά τον πρώτο μήνα του προηγούμενου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών, το Νοέμβριο του 2011, η ΕΚΤ είχε αγοράσει τίτλους αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

 

 

Danioliptes.gr με πληροφορίες από Ναυτεμπορική