Γαλάζιο αντάρτικο για τον ΕΝΦΙΑ, πριν από την εθνική επέτειο

Αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προκαλεί η εγκύκλιος της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων που ορίζει ότι στο συνολικό ετήσιο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τις απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, θα υπολογίζονται επιδόματα, όπως αναπηρικά, πολυτέκνων και ανεργίας – με αποτέλεσμα η έκπτωση να… χάνεται.

 

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν 24 βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με επικεφαλής τη Φωτεινή Αραμπατζή. Οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να σταματήσουν την παρακράτηση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ.

 

Υποστηρίζουν ότι “είναι παράδοξο αν όχι παράλογο να κατατίθεται η ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών σε 72 και 100 δόσεις και την ίδια στιγμή να τους παρακρατείται προκαταβολικά και εφάπαξ ο φετινός φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ”.

 

Στην σχετική εγκύκλιο της Αικ. Σαββαΐδου, αναφέρεται ότι στο συνολικό ετήσιο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, θα υπολογίζονται όλα τα εισοδήματα. Έτσι πολλοί άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι που είχαν υπολογίσει ότι θα απαλλάσσονταν από το 50% ως και το 100% ΕΝΦΙΑ, θα φορολογηθούν κανονικά.

 

Σύμφωνα με το Aftodioikisi.gr η εγκύκλιος προβλέπει να συμπεριληφθούν ακόμη και έκτακτα έσοδα όπως:

 

– αποζημιώσεις απολύσεων

 

– κοινωνικές παροχές που δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

 

– ΕΚΑΣ και φοιτητικά επιδόματα.

 

Τί προέβλεπε η ρύθμιση για τις εκπτώσεις

 

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

 

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

 

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω θα χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, να μην έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

 

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 

Danioliptes.gr