Βγάζουν ακόμη τους σκελετούς από τις ντουλάπες των τραπεζών. Επισφαλείς χορηγήσεις δισεκατομμυρίων έκρυβαν οι ελληνικές τράπεζες, όπως αποκάλυψαν τα stress tests. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό κάλυψης των «κόκκινων» δανείων στο 58% από 53% σήμερα.
Αγνωστες πτυχές της συμπαιγνίας κυβέρνησης και τραπεζιτών φέρνουν στο φως τα ευρωπαϊκά stress tests, καθώς αποκαλύπτεται ότι οι τράπεζες κρύβουν το πραγματικό μέγεθος των «κόκκινων» δανείων γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.
Είχαν βαφτίσει ως αναδιαρθρωμένα ή ρυθμισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και τώρα η ΕΚΤ τις υποχρεώνει να διαμορφώσουν πρόσθετες προβλέψεις τουλάχιστον 3,5 δις. ευρώ για τον κίνδυνο να μην τα εισπράξουν ποτέ. Τις είχαν ταξινομήσει ως «αναδιαρθρωμένες» και τις υπολόγιζαν ως εξυπηρετούμενες.
Δισεκατομμύρια… μακριά από την εξιδανικευμένη εικόνα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι τραπεζίτες και η κυβέρνηση μετά τα stress tests, είναι η πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Πίσω από τις γραμμές των τεστ αντοχής προκύπτει η υποχρέωση τους να πάρουν στους ισολογισμούς τους νέες προβλέψεις άνω των 3.3 δισ. ευρώ για επισφαλή δάνεια καθώς αποκαλύφθηκαν δισεκατομμύρια «κόκκινων» δανείων, τα οποία επί μακρόν οι ελληνικές τράπεζες έκρυβαν κάτω από το χαλί βαφτίζοντάς τα ως «ρυθμισμένα» ή «αναδιαρθρωμένα».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους αλλά και τα επόμενα τρίμηνα οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να σχηματίζουν μεγάλες νέες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -τα οποία, σημειωτέον, συνεχίζουν να αυξάνονται αν και με βραδύτερους ρυθμούς προκειμένου να συμπεριλάβουν τα ευρήματα του τεστ αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στους ισολογισμούς τους.
Βουλώνουν τις τρύπες
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως οι προσδοκίες ότι, μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα ρίξουν λεφτά στην αγορά για να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία ή ότι θα βγάζουν κέρδη με τα οποία θα πληρώνουν τα χρέη τους προς το κράτος, πάνε περίπατο, αφού πρώτο μέλημά τους θα είναι αφενός να συγκεντρώνουν χρήματα μέσω της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης (πώληση θυγατρικών, μείωση κόστους κ.α.) αφενός για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους και αφετέρου να βουλώνουν τις τρύπες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας παράλληλα βάρος στη συνολική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου σταδιακά στο μέλλον να αρχίσουν να ανακτούν ένα μέρος από αυτά.
Η αρνητική στάση του Χ.Α.
Η αρνητική υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα ξεπουλώντας τραπεζικές μετοχές την επομένη των stress tests (απώλειες 3.77% για τον κλάδο και 3,29% για τον Γενικό Δείκτη), αποδίδεται εν πολλοίς στην εμβέλεια των προσαρμογών που υποχρεώθηκαν να κάνουν στο τεστ αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού τους και στην εκτίμηση ότι οι αυξημένες επισφάλειες από «κόκκινα» δάνεια θα καθυστερήσουν σημαντικά την επιστροφή του κλάδου σε οργανική κερδοφορία το 2015.
Σύμφωνα με τη Wood & Company υπάρχουν πρόσθετες προβλέψεις 6,5 δισ. ευρώ έναντι της αναμενόμενης δημιουργίας νέων επισφαλειών 3,5 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις μέσα στο 2014, φαίνεται να προκύπτει μια «τρύπα» τουλάχιστον 3-3.5 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί στη συνέχεια, η οποία ωστόσο είναι σε άμεση εξάρτηση με την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωνε ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 86 δισ. ευρώ (50 δισ. ευρώ επιχειρηματικά και 36 ευρώ δάνεια ιδιωτών), μια πληροφορία που αν είναι σωστή σημαίνει ότι μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί πάνω από 4,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους τελευταίους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών (Ιούνιος 2014), το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών έφταναν τα 8ι,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων Εθνικής, Alpha, Πειραιώς και Eurobank αντιστοιχώντας στο 31,7% του συνόλου των χορηγήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό (257,4 δισ. ευρώ) ενώ την ίδια στιγμή οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώνονταν σε 43 δισ. ευρώ καλύπτοντας περίπου το 53% των δανείων σε καθυστέρηση.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μέγεθος αποθέματος ασφαλείας, που όμως αναμένεται να διευρυνθεί κι άλλο στο μέλλον (θα φτάσει το 57%) και μέχρι να υπάρξουν στοιχεία κορύφωσης της δημιουργίας νέων επισφαλειών. Ειδικά για την Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη καθώς οι τέσσερις τράπεζες είχαν μέχρι το τέλος Ιουνίου «κόκκινα» δάνεια 72 δισ.ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34,66% των συνολικών χορηγήσεων ύψους 207,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με επενδυτικούς οίκους που μελέτησαν τα stress tests, οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το μεγαλύτερο βάρος «κόκκινων» δανείων φέρει η Πειραιώς με 28,1 δισ. ευρώ ή ποσοστό 38,5%, ακολούθως η Alpha Bank, η οποία ήταν η μόνη που πέρασε επιτυχώς τα τεστ αντοχής, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 20,9 δισ. ευρώ (33,6%), η Eurobank με «κόκκινα» δάνεια 16,7 δισ. ευρώ (31,8%) και η Εθνική με 16,33 δισ. ευρώ ή ποσοστό 23,2% επί του συνόλου.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.