Αύξηση σύνταξης με υποθήκη το σπίτι του ηλικιωμένου!

Του Άγγελου Αγγελίδη

Προβληματισμό, αγανάκτηση και αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα σχέδια που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ενισχύσει τις συντάξεις και την αγοραστική δύναμη των ηλικιωμένων.

Στην ουσία ζητά να υποθηκεύσουν το ακίνητο τους στη τράπεζα και όταν επέλθει το μοιραίο το σπίτι θα περάσει στα χέρια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος!

 

Το μέτρο των αντίστροφων ενυπόθηκων δανείων, όπως λέγεται, εντάσσεται στη γενικότερη επιχειρηματολογία που έχει ενσωματωθεί στη «Λευκή βίβλο» της Ε.Ε. και η οποία περιγράφει προτάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται μια πρόταση που μπορεί, εάν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, να βοηθήσει ώστε κάποιοι συνταξιούχοι, που υπέστησαν δραματικές περικοπές στις συντάξεις τους από το 2010 και μετά, να αποκτήσουν ένα πρόσθετο εισόδημα, αξιοποιώντας έτσι την περιουσία τους. Μόνο που η κατάληξη θα είναι η κατοικία τους να πάει σε κάποια τράπεζα. Εάν οι κληρονόμοι το επιθυμούν, μπορούν θεωρητικά να διατηρήσουν υπό την ιδιοκτησία τους την κατοικία που ο συνταξιούχος έβαλε ως υποθήκη.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να καταβάλουν στην τράπεζα το σύνολο του ποσού που εισέπραξε ο συνταξιούχος, για όσο διάστημα ήταν σε ισχύ το μέτρο του αντίστροφου ενυπόθηκου δανείου. Η συγκεκριμένη πρόταση των τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο θεωρητικής προσέγγισης. Άλλωστε, το πρόβλημα της ένδειας των συνταξιούχων στην Ελλάδα είναι δύσκολο να λυθεί με… υποθήκευση της ίδιας της περιουσίας τους.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα είχαν την παραμικρή αντίρρηση να αποκτήσουν έστω και με έμμεσο τρόπο πρόσβαση στην ιδιοκτησία χιλιάδων συνταξιούχων.

 

Είναι πραγματικά ντροπή για μία Ευρωπαϊκή Ένωση που καυχιέται για το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών της, να επεξεργάζεται σενάρια υφαρπαγής των ακινήτων των συνταξιούχων, δίνοντας τους ψίχουλα. Η εποχή του «καρότου» έχει περάσει ανεπιστρεπτί…  

 

Danioliptes.gr