Την αποκάλυψη ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα κυμαίνεται και το 2015 σε δυσθεώρητα ύψη έκανε μιλώντας στο radio1d.gr ο καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας.
Όπως είπε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παρά το κούρεμα που δέχθηκε και τις μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, καλά κρατεί. Οι μειώσεις του, σε απόλυτα μεγέθη, εκτιμάται ότι θα είναι ανεπαίσθητες τo 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ ως ποσοστό του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) διαρκώς αυξάνει. «Το Ινστιτούτο Levy των ΗΠΑ, εκτιμά ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα αγγίξει το 208% το 2015», τόνισε.
Υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένα σύνολο έμπειρων οικονομολόγων και πολιτικών στο εξωτερικό, τονίζουν την αναγκαιότητα για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λόγω της μη βιωσιμότητάς του. «Η πρόσφατη συνάντηση τρόικας-Ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι και η πρόταξη στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων του προβλήματος αυτού, επιβεβαιώνει μάλλον τη δεύτερη θέση, εκτός αν η όλη συζήτηση έγινε για το θεαθήναι! Και όμως πολιτικοί της συγκυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και Ευρωβουλευτών μας στο Λαϊκό κόμμα, θεωρούν ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Πράγματι, οι θιασώτες τέτοιων θέσεων υποστηρίζουν ότι…. σύγχρονες απόψεις περί χρέους δεν εξαρτούν τη βιωσιμότητα του από το ύψος του, σε απόλυτα μεγέθη ή ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά κυρίως (ή μόνο) από την ικανότητα της χώρας σ’ ό,τι αφορά στην εξυπηρέτησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως πρόσθεσε ο οικονομολόγος, ας υποθέσουμε όμως ότι η «σύγχρονη» άποψη για τη βιωσιμότητα του χρέους, που δίνει λοιπόν έμφαση στο κόστος εξυπηρέτησης του είναι και η κυρίαρχη.
«Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι το ακόλουθο: Έχει την ικανότητα η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των ετησίων (έστω μειωμένων) δόσεων που έχουν προβλεφθεί για τις επόμενες δεκαετίες; Και αν ναι ; από πού πηγάζει αυτή η θέση; Επίσης, υποστηρίζεται ότι θα έχει την ικανότητα και την άνεση να ξεπληρώσει τα πάντα, χωρίς περιπέτειες, έως το 2030, επειδή έχει μειωθεί απλά και μόνο σήμερα, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε σχέση με το παρελθόν», αναρωτήθηκε.
Ο κ. Μάρδας είπε ότι είναι λάθος να δανειζόμαστε για να αποπληρώσουμε το χρέος, όταν κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα διαμορφωθεί το επιτόκιο τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι διακυμάνσεις σε αυτά δεν σχετίζονται αναγκαστικά και αποκλειστικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, κάλεσε τις τράπεζες να ανοίξουν επιτέλους τη κάνουλα της χρηματοδότησης και να ρίξουν «ζεστό» χρήμα στην επιχειρηματικότητα…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.