Το γινάτι… βγάζει μάτι

Πιστή στο δόγμα της λιτότητας, που η ίδια επέβαλε στους ευρωπαίους εταίρους της, παραμένει η φράου Μέρκελ. Και μέχρι πριν από λίγο καιρό έβλεπε τους υπόλοιπους να παραπαίουν αλλά η γερμανική οικονομία παρέμενε κραταιή. Τώρα που η ύφεση χτυπά την πόρτα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η καγκελάριος δεν κάνει βήμα πίσω.

 

Εξακολουθεί να επιμένει στη λιτότητα, αφήνοντας μόνο λεκτικά παράθυρα για χαλάρωση και ανάπτυξη. Η καγκελάριος οδηγεί στον γκρεμό μία ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιδράσουν.

 

«Χρυσώνει το χάπι» λέγοντας κάποιες –με το σταγονόμετρο- καλές κουβέντες για τις προβληματικές χώρες αλλά επιμένει στη λιτότητα. Μόνο που η οικονομία διαρκώς «κινείται» και οι πολιτικές θα πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με παράμετρο τις εξελίξεις. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσοι επιμένουν στο «γινάτι» τους, βλέπουν την πολιτική τους να καταρρέει, επειδή απλά έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Η λιτότητα για την… λιτότητα, δεν είναι πλέον η ενδεδειγμένη πολιτική για την ΕΕ. Μπορεί να ήταν πέντε χρόνια πριν, όταν ξέσπασε η κρίση. Πλέον, το Βερολίνο πρέπει να ανασυντάξει την οικονομική πολιτική του και να αναζητήσει άλλες λύσεις.

 

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και κατέστησε σαφές ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις, ανθιστάμενη στην πίεση που δέχεται από ορισμένους από τους εταίρους της οι οποίοι της ζητούν να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.

 

Μεγάλη οικονομική πρόοδος έχει γίνει στην Ευρωζώνη αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, δήλωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά. «Ομως η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη», δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της στην ένωση Γερμανών εργοδοτών BDA, προσθέτοντας πως σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοσθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα πως η Ευρωζώνη θα χρειασθεί άλλον ένα χρόνο για να φθάσει σ’ ένα χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της, καθώς προβλέπει τώρα χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία. Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές Γερμανία μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξή της το φετινό και τον ερχόμενο χρόνο σε 1,2% και 1,3% αντιστοίχως, λέγοντας πως ευθύνεται γι’ αυτό η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη και οι διεθνείς κρίσεις. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 2% και 1,8%.

 

Η Μέρκελ δήλωσε πως η εγχώρια οικονομία είναι σταθερή αλλά διεθνείς εστίες έντασης, όπως η κρίση στην Ουκρανία που έχει επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες έχουν πλήξει μερικές γερμανικές εταιρείες, δημιουργούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα. «Οι οικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξήθηκαν για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση», δήλωσε η καγκελάριος.

 

Η Μέρκελ τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε», δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.

 

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε δίκιο όταν είπε πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αναπληρώσει πολιτικές αποτυχίες. Τον περασμένο μήνα ο Ντράγκι είχε δηλώσει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης, προκαλώντας έτσι δημοσιεύματα πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ντράγκι και τη Γερμανία έχουν ενταθεί.

 

danioliptes.gr