Crash test μεταξύ πετρελαίου, φυσικού αερίου και κλιματισμού

Μετά και την κατά 20% μείωση της τιμής του, το πετρέλαιο αναδεικνύεται σε ρυθμιστή για τη φετινή σεζόν θέρμανσης, αν και συγκρίνοντας το με τους βασικούς ανταγωνιστές του παραμένει πάντοτε η ακριβότερη λύση.

 

Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 32%-33% έναντι του πετρελαίου (το δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής καλύπτει ένα στα δύο νοικοκυριά), ενώ 6%-8% χαμηλότερα στοιχίζει η χρήση κλιματισμού, δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας.
 

Πόσο όμως κοστίζει η θέρμανση ενός τυπικού διαμερίσματος επιφάνειας, για παράδειγμα, 80 τ.μ. σε μια περιοχή με σχετικά ήπιο χειμώνα όπως η Αττική;

 

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Έστω ένα νοικοκυριό που διαμένει στο προαναφερόμενο διαμέρισμα, που κάνει κατανάλωση 500 λίτρα πετρελαίου όλη τη χειμερινή σεζόν και που βρίσκεται σε μικρή πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων (ισχύς καυστήρα 140.000 kcal/h).

 

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», με βάση τις τρέχουσες τιμές καυσίμων το νοικοκυριό αυτό θα πληρώσει ενδεικτικά 525 ευρώ για όλη τη σεζόν αν καταναλώσει πετρέλαιο.

 

Αν έχει συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΠΑ Αττικής θα πληρώσει 357 ευρώ, ενώ θα χρεωθεί με 490 ευρώ αν επιλέξει να ζεσταθεί αποκλειστικά με κλιματιστικά.

 

Αυτοί οι αριθμοί είναι εντελώς ενδεικτικοί και αλλάζουν ανάλογα με τις παραδοχές που παίρνει κάποιος υπόψη.

Έστω ότι το ίδιο ακριβώς νοικοκυριό διαμένει σε ίδιας επιφάνειας διαμέρισμα αλλά σε πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων, οπότε και ο καυστήρας έχει υψηλότερη ισχύ (200.000 kcal/h).

 

Έστω ότι η κατανάλωσή του για όλη τη σεζόν θέρμανσης φτάνει τα 750 λίτρα.

 

Σε αυτή την περίπτωση, θα καταβάλλει 790 ευρώ αν ζεσταθεί με καλοριφέρ (πετρέλαιο), 532 ευρώ αν συνδεθεί στο φυσικό αέριο και 730 ευρώ αν επιλέξει κλιματισμό.

ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ. Έστω, πάλι, ότι αντί για τα προαναφερόμενα το νοικοκυριό αυτό διαθέτει ενεργειακό τζάκι συνδεδεμένο με τα σώματα καλοριφέρ. Για ένα σπίτι 100 τ.μ., η δαπάνη κατασκευής ενός τέτοιου τζακιού κυμαίνεται γύρω στα 4.000 ευρώ. Με μέση κατανάλωση ξύλων 3-4 τόνους για όλη τη χειμερινή σεζόν, θα πρέπει να υπολογίσει σε κόστος 540-720 ευρώ (μέση αξία τόνου τα 180 ευρώ).
 

Σε κάθε περίπτωση, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ενεργειακό τζάκι αποτελούν τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να ζεσταθεί ένα σπίτι καθώς θερμαίνουν την τοιχοποία, αντίθετα από τις υπόλοιπες λύσεις που θερμαίνουν τον αέρα, άρα μόλις σβήσουν ο χώρος κρυώνει.

Στην αναμονή για επιδότηση και αυτονομία

 

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ δύο ρυθμίσεων βρίσκονται χιλιάδες ενδιαφερόμενοι για να συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Η πρώτη αφορά το επιδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης (καυστήρα, κ.λπ.) με φυσικού αερίου. Εξαγγέλθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και χορηγεί σε νοικοκυριά πριμ 1.000-5.500 ευρώ (έως 60% της συνολικής δαπάνης) για τη μετατροπή των καυστήρων κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών και μονοκατοικιών σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Προϋπόθεση να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης ώς 2.500 ευρώ/τ.μ.

 

Ενάμιση σχεδόν μήνα μετά την πρώτη εξαγγελία, η ρύθμιση ακόμη να προκηρυχθεί.
 

Δεύτερο ερωτηματικό αποτελεί η περιβόητη αυτονομία. Σύμφωνα με διάταξη που τέθηκε σε διαβούλευση, προκειμένου ένας συνιδιοκτήτης πολυκατοικίας να ξεπεράσει τον σκόπελο της γενικής συνέλευσης και να αυτονομηθεί απαιτούνται ούτε λίγο ούτε πολύ δυόμισι μήνες! Σαν να μην έφτανε αυτό, θα επιβαρυνθεί και με συμμετοχή στα πάγια της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό έως 25%, με το σκεπτικό ότι όσοι απομείνουν θα επωμιστούν και το πάγιο εκείνων που αυτονομήθηκαν.

Εδώ και δέκα ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, η ρύθμιση συγκέντρωσε τα περισσότερα σχόλια από κάθε άλλη (σε μεγάλο βαθμό αρνητικά) και το πιθανότερο είναι ότι η τελική της μορφή θα έχει αρκετές αλλαγές προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ – ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Εκπτώσεις και προγράμματα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η θέρμανση έχει βάλει φωτιά στη διαφημιστική μάχη. Στο μέτωπο του πετρελαίου, η ΕΚΟ προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου με χρήση πιστωτικών καρτών της Eurobank σε 9 άτοκες δόσεις και με 5% επιστροφή. Enfons, πληρωμή σε 9 άτοκες δόσεις με χρήση καρτών Alpha Bank προσφέρει η BP (εταιρεία του ίδιου ομίλου). Έως 6 άτοκες δόσεις με κάρτες Energy της Citibank και Diners Club προσφέρει η Coral (πρώην Shell), επίσης 6 άτοκες δόσεις προσφέρει η Revoil κ.ο.κ.
 

Η ΕΠΑ Αττικής

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται όπως κάθε χρόνο και οι εταιρείες παροχής αερίου. Η προωθητική καμπάνια της ΕΠΑ Αττικής προβλέπει δωρεάν τέλη σύνδεσης και χρηματοδότηση έως 12.300 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο για αντικατάσταση κεντρικών θερμάνσεων.
 

Ένα ενδεικτικό κόστος τοποθέτησης καυστήρα φυσικού αερίου σε μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων (λέβητας 140.000 kcal/h) είναι 5.000 ευρώ, ενώ φτάνει τα 8.000 ευρώ για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων (λέβητας 200.000 kcal/h).

Με Βάση το πρόγραμμα της ΕΠΑ προκύπτει μηνιαία δόση ανά διαμέρισμα 15 ευρώ τον μήνα στην πρώτη περίπτωση και 11 ευρώ τον μήνα στη δεύτερη.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ