Μπαίνει φρένο στα σχέδια των τραπεζών να αποκτήσουν τη δυνατότητα πρόσβαση στα στοιχεία των φορολογουμένων

Φρένο στα σχέδια των τραπεζών να αποκτήσουν τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στα στοιχεία των φορολογουμένων στο TAXIS βάζει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Όπως εξηγούν στη «δημοκρατία» παράγοντες του υπουργείου, «βάσει της νομοθεσίας για την προστασία του απορρήτου απαγορεύεται η δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στα στοιχεία των φορολογουμένων». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο».

Οι τράπεζες, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχεδίαζαν να υποβάλουν επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών για να αποκτήσουν -μέσω της διατραπεζικής ανώνυμης εταιρίας Τειρεσίας- τη δυνατότητα να αντλούν στοιχεία απευθείας από τις φορολογικές δηλώσεις και τα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της προώθησης της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων ξεκίνησαν και κάποιες ανεπίσημες συζητήσεις.
 

Όμως επίσημο αίτημα δεν διατυπώθηκε ποτέ, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε παρόμοιο αίτημα, επισημαίνοντας ότι η απευθείας πρόσβαση των τραπεζών στα φορολογικά στοιχεία -τα πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα- δεν επιτρέπεται βάσει του νόμου.

Στην ερώτηση εάν οι τράπεζες επεξεργάζονται και άλλο σχέδιο στο πλαίσιο της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων που θα προβλέπει ότι ο φορολογούμενος που θα αιτείται ρύθμισης του δανείου του θα καλείται να υπογράψει και μια εξουσιοδότηση η οποία θα επιτρέπει στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία του, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ανεφάρμοστο και αυτό το σχέδιο.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων αναφέρεται ότι θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα προβλέπει ειδικότερες διατάξεις για την παροχή στοιχείων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του οφειλέτη και των Αρχών. «Ακόμα κι αν επιτρέψει κάτι τέτοιο η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι αδύνατο να υποχρεώσουμε τους πολίτες να ανοίξουν της τράπεζες τον φορολογικό φάκελο τους» τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
 

Μέχρι σήμερα τα φορολογικά δεδομένα που ζητούν οι τράπεζες για τη χορήγηση δανείου ή ρύθμιση τα προσκομίζουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι σε έντυπη μορφή. Όμως, ο Τειρεσίας εσχάτως έχει πάρει φόρα και αντί να περιοριστεί στην επεξεργασία των τραπεζικών στοιχείων, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα, έχει επεκταθεί στην εμπορία (δηλαδή πουλάει στην αγορά), μεταξύ άλλων, και των προσωπικών δεδομένων.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ