Υπόσχονται Ρευστότητα

Ανάπτυξη με …υποσχετική Ρευστότητα υπόσχονται οι τραπεζίτες και δηλώνουν αντίθετοι στην άρση αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ενισχύοντας το προεκλογικό «αφήγημα» της κυβέρνησης.

 

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προαναγγέλλει επιβολή προστίμων σε ξένους και εγχώριους «επενδυτές» για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που στήθηκαν στο Χ.Α. την περίοδο των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών τον περασμένο Μάιο.
 

Υπόσχονται ρευστότητα η συνδρομή των τραπεζών για την ενίσχυση του αφηγήματος επανεκκίνησης της οικονομίας και… προστασίας των αδυνάτων επιζητά η κυβέρνηση. Και φαίνεται ότι την έχει μετά και την ολοκλήρωση των stress tests, καθώς οι τραπεζίτες δηλώνουν έτοιμοι να παράσχουν ρευστότητα και τάσσονται κατά της άρσης αναστολής για τους πλειστηριασμούς.

 

Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου, με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, συνεπικουρούμενοι από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, ζήτησαν να «πέσει» ζεστό χρήμα στην αγορά και παράλληλα να «τρέξει» το ταχύτερο δυνατό η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
 

Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι αν τους επόμενους μήνες «πέσουν» 5-7 δισ. ευρώ στην αγορά τότε το όραμα της ανάπτυξης (κοντά στο 2%) θα πάρει σάρκα και οστά, ενώ οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να εφαρμόσουν τον νόμο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια όταν αυτός ψηφιστεί.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση εξελίχθηκε τελικώς σε εφ’ όλης της ύλης, καθώς τέθηκαν και κρίσιμα θέματα που άπτονται του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ, ύψους 11,4 δισ. ευρώ, και της επόμενης ημέρας μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας με… δανεικά.

 

Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά ο Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς) είπε ότι δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σ’ αυτή τη φάση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν εκπροσωπεί τους συναδέλφους του.

 

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κατέστησε σαφές ότι τάσσεται κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας γιατί οι τράπεζες, όπως είπε, δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70 χιλιάδων ή των 100 χιλιάδων ευρώ.

Προφανώς το «άνοιγμα» των πλειστηριασμών θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομείωση των αξιών των ακινήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κτηματαγορά και για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ακριβά ακίνητα «φιλέτα» θα μείνουν στο απυρόβλητο των πλειστηριασμών.

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη από efsyn