Νέο μπλόκο στους πλειστηριασμούς κατοικιών στον Πειραιά

Μπλόκο στις κατασχέσεις σπιτιών έβαλαν ξανά δεκάδες πολίτες και συλλογικότητες, έπειτα από κάλεσμα της Κίνησης Ενάντια στους Πλειστηριασμούς στον Πειραιά.

«Δεν θα αφήσουμε σε κανένα κοράκι να βάλει χέρι στα σπίτια μας», έλεγε μέλος της Κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι επρόκειτο για, τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις κατάσχεσης κατοικιών, για οφειλές στο Δημόσιο –ΙΚΑ και εφορία- και όχι σε τράπεζες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να κατασχέσει πρώτη κατοικία και φαίνεται ότι, παρά το εντεινόμενο πρόβλημα, με πολίτες να αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους και τα χαράτσια, εφορίες και IΚΑ δεν έχουν ενδοιασμούς να προχωρήσουν σε κατασχέσεις.

 

Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί πόσες περιπτώσεις αφορούσαν πρώτη κατοικία, αφού από τη μία δεν παρέστησαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και συμβολαιογράφοι και από την άλλη η διαδικασία δεν ξεκίνησε καν, αφού όταν έγινε ανάγνωση των πρώτων περιπτώσεων, οι αλληλέγγυοι πολίτες παρενέβησαν στην αίθουσα διακόπτοντάς τη. Εκεί έμειναν έως και την ώρα που έληγε η διαδικασία.
 

Ένταση υπήρξε όταν ένας εκ των συμβολαιογράφων απαίτησε από τους συγκεντρωμένους να βγουν έξω από την αίθουσα, σε υψηλούς τόνους.
 

Η δυναμική παρουσία του κόσμου, για ακόμη μία φορά, αποθάρρυνε τα «κοράκια», αφού δεν εμφανίστηκε κανείς να διεκδικήσει τα προς πλειστηριασμό ακίνητα. «Θεωρούμε χρέος μας να διαμαρτυρηθούμε και να αντισταθούμε σ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που καταλύει καθημερινά τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Τα σπίτια και οι περιουσίες μας δεν ανήκουν σε κανέναν, παρά μόνο σε εμάς», αναφέρει στο κάλεσμά της η Κίνηση, δίνοντας ραντεβού κάθε εβδομάδα στο Ειρηνοδικείο.
 

Ασπίδα αλληλεγγύης σε άνεργη στο Περιστέρι Δεκάδες πολίτες βρέθηκαν χθες έξω από το σπίτι 45χρονης άνεργης στο Περιστέρι, φτιάχνοντας μια ασπίδα αλληλεγγύης. Λίγο νωρίτερα, την πόρτα της 45χρονης είχε χτυπήσει ο δικαστικός επιμελητής μαζί με εισπρακτική εταιρεία, την οποία έχει προσλάβει η τράπεζα, για να της κάνει έξωση.

Μετά την παρέμβαση των αλληλέγγυων που έσπευσαν από διάφορες γωνιές της Αθήνας, εκτός των συμπολιτών της από το Περιστέρι, αλλά και το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να ανοίξουν οι υπάλληλοι της εταιρείας το διαμέρισμα, αποχώρησαν μέχρι νεωτέρας. Οι αλληλέγγυοι παρέμειναν έξω από το σπίτι και το απόγευμα υπό τον φόβο της επιστροφής της εισπρακτικής εταιρείας ή της αστυνομίας.

 

ΑΥΓΗ