Παράνομες οι παραπλανητικές διαφημίσεις των τραπεζών

Παράνομες είναι από την ΕΕ οι παραπλανητικές διαφημίσεις των τραπεζών για προϊόντα τους, όπως π.χ. στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια. 

Αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει κάθε δανειολήπτης που θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς ώστε να μην βρεθεί παγιδευμένος στα νύχια των τραπεζών. Αλλωστε, ο σωστός δανειολήπτης είναι ο ενημερωμένος δανειολήπτης. 

«Στηνέα οδηγία της Κομισιόν για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, που θα αντικαταστήσει την αντίστοιχη οδηγία για την παραπλανητική διαφήμιση «κάθε υλική πληροφορία, την οποία χρειάζεται ο καταναλωτής για να προβεί σε πληροφορημένη επιλογή, πρέπει να παρέχεται σαφώς. Επομένως, σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, η παράλειψη της μνείας του δείκτη αναφοράς για ένα κυμαινόμενο επιτόκιο ενυπόθηκου δανείου από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα μπορούσε να συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική (δηλαδή παραπλανητική παράλειψη)» ανακοίνωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την Προστασία του Καταναλωτή, Μεγκλένα Κούνεβα, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. 

 

«Εάν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διαφημίζει ένα επιτόκιο ως «κυμαινόμενο» χωρίς να το προσαρμόζει στην πράξη προς τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της αγοράς, αυτό θα αποτελούσε παραπλανητική πρακτική σύμφωνα με την οδηγία για την παραπλανητική διαφήμιση», υποστηρίζει η Επίτροπος.

«Η παραπλανητική διαφήμιση ορίζεται στην οδηγία ως «κάθε διαφήμιση που με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασής της, παραπλανά ( …;) τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται ( …;) και ( …;) είναι ικανή να επηρεάσει την οικονομική τους συμπεριφορά». Κατά συνέπεια, εάν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διαφημίζει ένα επιτόκιο ως «κυμαινόμενο» χωρίς να το προσαρμόζει στην πράξη προς τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της αγοράς , αυτό θα αποτελούσε παραπλανητική πρακτική σύμφωνα με την οδηγία για την παραπλανητική διαφήμιση. 

Εντούτοις, πρέπει να τονισθεί ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να εκτιμώνται σε περιπτωσιολογική βάση από τις εθνικές αρχές και τα δικαστήρια», διευκρινίζει η Επίτροπος.

Τέτοιες αποφάσεις ισχύουν ήδη από το 2006 με βάση το εθνικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών της χώρας. 

 

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, σε ερώτησή του προς την Επιτροπή καταδίκαζε την πρακτική των ελληνικών τραπεζών να πωλούν στεγαστικά δάνεια με «κυμαινόμενο επιτόκιο», που όμως δεν συνδεόταν με κάποιο δείκτη αναφοράς, με συνέπεια η μείωση του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην φτάνει ποτέ στον καταναλωτή, που είχε αγοράσει στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτούσε την Επιτροπή αν η χρήση του όρου «κυμαινόμενο», χωρίς σύνδεση με κάποιο δείκτη αναφοράς, αποτελεί παραπλανητική πρακτική εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών.

«Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα αρμόδια υπουργεία καλούνται να τερματίσουν άμεσα αυτές τις παραπλανητικές και σε βάρος των καταναλωτών πρακτικές πολλών ελληνικών τραπεζών. Μετά και τη σαφή απάντηση της Κομισιόν τυχόν συνέχιση της σκανδαλώδους απραξίας των αρμόδιων ελληνικών αρχών είναι αδιανόητη και προκλητική»”

 

Δικαστικές αποφάσεις-καταπέλτης

Προς γνώση κάθε ενημερωμένου και υποψιασμένου δανειολήπτη ο Σϋλλογός μας παραθέτει ενδεικτικά μερικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε βάρος των τραπεζών για παραπλανητικές διαφημίσεις. 

 

Αναφέρουμε ενδεικτικά την απόφαση 430/2005 τυο Αρειου Πάγου κατά της Εμπορικής Τράπεζας για καταχρηστικούς όρους στα στεγαστικά δάνεια, την απόφαση 147/2004 Εφετείου Αθηνών κατά της EUROBANK για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την απόφαση 3499/2008 του Εφετείου Αθηνών, την απόφαση δικαστηρίου σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας για 13 καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις πιστωτικών καρτών, στεγαστικών δανείων, καταθετικών λογαριασμών και την απόφαση  3956/2008 του Εφετείου Αθηνών σε βάρος της τράπεζας Πειραιώς για καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις πιστωτικών καρτών, στεγαστικών δανείων, καταθετικών λογαριασμών. 

 

danioliptes.gr