Καμπανάκι: Ένταση στη γενική συνέλευση

Η ΕΒΖ απειλείται με πτώχευση.

 

Με ένταση από πλευράς των παριστάμενων τευτλοπαραγωγών και με ιδιαίτερα δριμεία και απαξιωτική κριτική νια τη διοίκηση της εταιρείας, τόσο από τους καλλιεργητές όσο και από τους εργαζόμενους στην εταιρεία ολοκληρώθηκε η χθεσινή τακτική γ.σ. των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία όμως «στιγματίστηκε» και από μια ανησυχητική επισήμανση από πλευράς των ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών, ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είναι πλέον κατώτερο από το μισό του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά συνέπεια συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 47 του κωδ.Ν.2190/1920 – το οποίο ως γνωστόν περιέχεται στο κεφάλαιο του νόμου περί Α.Ε. που αφορά τη διάλυση και εκκαθάριση των εταιρειών.

Το μείζον πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας είχε επισημανθεί από τους ορκωτούς λογιστές και νια την προηγούμενη χρήση και είχαν συστήσει την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Φέτος, πλέον, οι ανεξάρτητοι ορκωτοί λογιστές αφενός εφιστούν, όπως και πέρυσι, την προσοχή στο ίδιο θέμα και συγκεκριμένα τονίζουν ότι το σύνολο του κεφαλαίου και των τόκων του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας, συνολικού ποσού 137,339 εκατ. ευρώ, έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, με αποτέλεσμα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας να υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά 88,7 εκατ. ευρώ και 102,551 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Όπως επισημάνθηκε δε στο περιθώριο της γ.σ., αυτή είναι μια δυνατή επισήμανση ότι η ρευστότητα της εταιρείας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή νια τη συνέχιση της δραστηριότητάς της. Εν κατακλείδι, στην έκθεση των ορκωτών λογιστών διαπιστώνεται «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του ομίλου και της εταιρείας να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Λάμπρος Χαραλάμπους, από το βήμα της γ.σ., η ΕΒΖ υπέβαλε αίτημα στην Τράπεζα Πειραιώς για την παράταση της χρηματοδότησής της και τον επανακαθορισμό των όρων των δανειακών της υποχρεώσεων, ενώ στις 28 Αυγούστου 2014 η εταιρεία υπέγραψε με την εν λόγω πιστώτρια τράπεζα «μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης» τρίμηνης διάρκειας νια την εξεύρεση λύσης. Επί του παρόντος, πάντως, δεν υπάρχει ακόμη σχετική απόφαση της πιστώτριας επί του αιτήματος αναδιάρθρωσης δανεισμού.

Παραγωγοί και εργαζόμενοι

Την οργή των αγροτών και των εργαζομένων, που κατηγόρησαν ευθέως και σε οξείς τόνους τη διοίκηση της ΕΒΖ της τελευταίας πενταετίας και προσωπικά τον κ. Χαραλάμπους για εσκεμμένη απαξίωση της εταιρείας και συρρίκνωσης της τευτλοκαλλιέργειας, προκάλεσαν μεταξύ άλλων η μη ανακοίνωση μέχρι σήμερα από την ΕΒΖ της τιμολογιακής πολιτικής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η μη τήρηση της υπόσχεσης που υποστηρίζουν ότι τους είχε δοθεί παλαιότερα ότι το κλείσιμο των δύο εργοστασίων (Ορεστιάδας και Σερρών) θα συνοδευόταν από «κούρεμα» των δανείων της εταιρείας και η πρόσφατη προκήρυξη νια πώληση εννέα ακινήτων της εταιρείας.

 

Της Βάσως Βεγίρη από naftemporiki