Συστήνουν badbank για τα κόκκινα δάνεια τραπεζών που έκλεισαν

Είσαι δανειολήπτης και χρωστάς σε ανύπαρκτες τράπεζες; Μην ανησυχείς! Η Τράπεζα της Ελλάδος φροντίζει για σένα, καθώς έχει μπερδέψει για τα καλά το κουβάρι στο λαβύρινθο των υπό εκκαθάριση τραπεζών και τώρα ιδρύει μια bad bank!

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Σύλλογός μας, θορυβημένος από την περίπτωση δανειολήπτη-μέλους μας που όφειλε ένα ποσό στην Αγροτική Τράπεζα και είδε το ποσό αυτό να υπερτοκίζεται και να χάνεται κάπου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μετά το κλείσιμο της πρώτης, ζήτησε να ενημερωθεί από αρμόδια στελέχη της ΤτΕ για την τύχη αυτών των κόκκινων δανείων και επίσης ποιος διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκια των υπό εκκαθάριση τραπεζών. Γνωρίζαμε ότι για κάθε τράπεζα είχε διοριστεί επιτροπή ελέγχου και εκκαθάρισης, αλλά ζητήσαμε περαιτέρω εξηγήσεις. 

 

Αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι κουμάντο ουσιαστικά δεν κάνει κανείς. Το μπάχαλο είναι τόσο μεγάλο που η ΤτΕ προσανατολίζεται τώρα να ενοποιήσει σε έναν φορέα ή σε μια υπερεπιτροπή όλες τις  επιμέρους εκκαθαρίσεις ίων προβληματικών τραπεζών (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Probank, Proton Bank,συνεταιριστικών κ.ά.).

 

Τί μπορεί να κάνει αυτή η υπερεπιτροπή; Οπως αντιλαμβανόμαστε τίποτα; Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει χρυσοπληρώσει με τα λεφτά των Ελλήνων υπερχρεωμένων και υπερφορολογημένων διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους με τελευταία την Blackrock για το τί θα κάνει με τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών που δεν λειτουργούν πλέον.

 

Η Blackrock περιορίστηκε να βρει τη λύση στην ενοποίηση όλων αυτών των φορέων και η ΤτΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει αυτή τη συμβουλή.  

 

Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μια «κακή τράπεζα» που θα αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των «κακών» τραπεζών που τα προηγούμενα χρόνια απορροφήθηκαν από άλλες τράπεζες. Οπως διευκρινίζουν πηγές της ΤτΕ, ο ενιαίος φορέας αφορά μόνο τις τράπεζες που εξυγιάνθηκαν και δεν πρέπει να συγχέεται με το θέμα της «κακής» τράπεζας για τη συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της δημιουργίας «bad bank» για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αποκλειστεί οριστικά και κάθε συστημική τράπεζα, μέσω των εξειδικευμένων μονάδων που έχουν δημιουργήσει, θα πρέπει να φροντίσει για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων της και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα όλες οι υπό εκκαθάριση τράπεζες, δηλαδή το «κακό» κομμάτι της Αγροτικής, του Τ.Τ., της Proton κ.ά. πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από διαφορετικές οντότητες και οι οποίες επιδιώκουν να εισπράξουν μέρος των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους. Σημειώνεται ότι η τρόικα έχει ασκήσει κριτική για τον τρόπο διαχείρισης των εκκαθαρίσεων και έχει ζητήσει αλλαγές με στόχο την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στόχος είναι να ανακτηθεί ποσό περί των 2 δισ. ευρώ από την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των «κακών» τραπεζών. Ωστόσο, με την κεντρική διαχείριση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ενιαίας εκκαθάρισης, μέσω συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και ποσοτικών στόχων που θα πρέπει να επιτυγχάνονται, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά το τελικό ποσό που θα ανακτηθεί και το κυριότερο αυτό να επιτευχθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό θα ανατεθεί η διαχείριση χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων και σε ιδιωτικές εταιρείες.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσει τα προηγούμενα χρόνια συνολικά κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση: ΑΤΕ Bank, Proton Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τ Bank, FBB καθώς και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Αχαϊκή, Λαμίας και Λήμνου – Λέσβου. Υπογραμμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων των παραπάνω τραπεζών που διαχειρίζονται οι εκκαθαριστές είναι σημαντικά χαμηλότερο των 14 δισ. ευρώ, καθώς σημαντικό μέρος του χρηματοδοτικού κενού (ειδικά στην Αγροτική και το Τ.Τ.) αφορούσε ζημίες από το PSI.

 

danioliptes.gr