Στην Κροατία διαγράφουν χρέη! Στην Ελλάδα;

Στην Κροατία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαγράψει τμήμα των χρεών ή και όλο το χρέος για περίπου 60.000 πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην Ελλάδα, όπου πλέον ένας στους τρεις ανθρώπους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, η εξουσία σε πλήρη συμμαχία με τις τράπεζες συνεχίζει να εφαρμόζει ακάθεκτα το καταστροφικό σχέδιό της να αφανίσει πλήρως όσους δεν είναι πλούσιοι και δικοί της άνθρωποι μέσω της υπερφορολόγησης και της υπερχρέωσης. 

 

Γιατί όμως οι Κροάτες κρατούντες την εξουσία αποφάσισαν να ασχοληθούν με τους φτωχότερους επιτέλους;

 

Διότι ήδη η Κροατία είναι εδώ και έξι σχεδόν μήνες το 28ο κράτος-μέλος της ΕΕ και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Οι φτωχοί έχουν αυξηθεί, οι τράπεζες έχουν αποκτήσει υπερδικαιώματα και οι μεγάλες εταιρίες αλωνίζουν στη χώρα μη σεβόμενες τις κοινοτικές οδηγίες για προστασία και σεβασμό των καταναλωτών. 

 

Η κατάσταση οδήγησε τον Κροάτη υπουργό Οικονομικών, Μπόρις Λάλοβατς, να δηλώσει ότι ίσως διαγραφεί τμήμα ή και συνολικά το χρέςος των 60.000 φτωχότερων Κροατών, των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν «παγώσει» για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και τράπεζες. 

 

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Κροατίας, ο  Λάλοβατς υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το θέμα έχει ήδη επιτευχθεί και απομένει η σχετική απόφαση από τους πάροχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
 

Σύμφωνα δε και με δημοσίευμα της καθημερινής εφημερίδας Jutamji List, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες συναίνεσαν στη διαγραφή των χρεών πολιτών για λόγους κοινωνικής πρόνοιας, ενώ για άλλες κατηγορίες πολιτών με τηλεφωνικούς λογαριασμούς που κατατάσσονται στην κατηγορία των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να δοθεί ένα μορατόριουμ διάρκειας τριών ετών για να αποπληρωθούν τα χρέη.
 

Το ανώτατο όριο των χρεών που υπόκεινται σε διαγραφή διαμορφώνεται σε 25.000 κούνα και οι οφειλέτες, άτομα που εντάσσονται στην κατηγορία της κοινωνικής πρόνοιας ή όσοι είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους ή συνταξιούχοι με σύνταξη μικρότερη των 2500 κούνα, θα καλυφθούν από το σχήμα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αποταμιεύσεις ή επιπλέον περιουσία, μόνο το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.
 

Τα ποσά (χρέη) που θα διαγράψουν οι τράπεζες υπό αυτό το καθεστώς θα αντιμετωπίζονται ως φορολογικές ελαφρύνσεις.
 

Προς το παρόν, 320.000 Κροάτες έχουν παγωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, με τα 2/3 αυτών να είναι παγωμένοι για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περίπου 60.000 πολίτες που περικλείει αυτή η κατηγορία έχουν χρέη μικρότερα των 25.000 κούνα (1 ευρώ = 7,6 κούνα).

 

Αραγε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να καταλήξει σε μια ανάλογη συμφωνία με τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών που ρουφάνε το μεδούλι των πελατών τους, συνεχίζοντας τις εμπορικές παγίδες σε βάρος τους και εν αγνοία τους; Προφανώς ναι. Γιατί δεν το πράττει; Ακόμη και σε αυτή τη στιγμή, μια τέτοια κίνηση ίσως κρινόταν θετική από τον βασανιζόμενο λαό. Μάλλον διότι δεν δείχνει κανένα έλεος σε αυτούς που την εξέλεξαν και σε αυτούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Τα όσα πράττει «στο όνομα του ελληνικού λαού» είναι στην πραγματικότητα εναντίον του. 

 

danioliptes.gr