Αναθεωρεί τα σχέδια στο τραπεζικό ρίσκο

Πιέσεις στην Κομισιόν από ομίλους και κράτη-μέλη

 

Στον αέρα βρίσκονται τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποχρεώσει τις συστημικές τράπεζες να διαχωρίσουν τις συναλλαγές υψηλού ρίσκου από τις βασικές δραστηριότητές τους. Η πρωτοβουλία, η οποία είχε ως στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα που θα μπορούσαν να γεννήσουν μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, συναντά την έντονη αντίδραση όχι μόνο του τραπεζικού τομέα, αλλά και ορισμένων κρατών-μελών. Αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά της έχει εκφράσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φοβάται ότι η άσκηση νέων πιέσεων στις τράπεζες θα περιόριζε περαιτέρω τη δυνατότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Υπό τις συνθήκες αυτές η Κομισιόν προχωρεί σε αναθεώρηση των σχεδίων.

 

Σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο αρμόδιος νια τον χρηματοπιστωτικό τομέα επίτροπος Τζόναθαν Χιλ επισημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να διερευνηθεί κατά πόσον η πρόταση να διαχωριστούν οι συναλλαγές μετοχών, ομολόγων και άλλου ενεργητικού για ίδιο όφελος (proprietary trading) και άλλες υψηλού ρίσκου δραστηριότητες μπορεί πραγματικά να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη. Επισημαίνει δε πως εάν δεν αυξηθεί τελικά η στήριξη εκ μέρους των κρατών-μελών «η εγκατάλειψη των σχεδίων θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές την επόμενη χρονιά», αν και η απόσυρσή της τώρα θα ήταν «πρόωρη».

 

Ανάλυση επιπτώσεων

O επίτροπος Τζόναθαν Χιλ αναμένεται να ζητήσει από εμπειρογνώμονες μία ανάλυση των συνολικών επιπτώσεων που είχαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι υιοθετήθηκαν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη του 2007 και έπειτα. Οι τράπεζες έχουν επανειλημμένα ζητήσει μία τέτοια ανάλυση, πιστεύοντας ότι θα στηρίξει το επιχείρημά τους πως οι νέοι κανόνες δυσχεραίνουν την προσπάθεια να διοχετευθεί τραπεζικό χρήμα στην εξασθενημένη πραγματική οικονομία.

 

Ως Βρετανός ο κ. Χιλ αναμένεται να δεχθεί κριτική ότι υποκύπτει στις πιέσεις των βρετανικών τραπεζικών κολοσσών, οι οποίοι σε κοινή τους επιστολή με την ένωση γαλλικών τραπεζών προς την Κομισιόν προειδοποίησαν ότι η υλοποίηση των σχεδίων για το proprietary trading θα έκλεινε τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τόσο η Βρετανία όσο και δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία, προωθούν σε εθνικό επίπεδο παρόμοιες ρυθμίσεις, που βάζουν φρένο σε ριψοκίνδυνες πρακτικές τραπεζών και τις διαχωρίζουν από τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις δανείων.

 

Πολλοί φοβούνται, λοιπόν, ότι η υιοθέτηση των προωθούμενων κοινοτικών κανόνων σε συνδυασμό με εκείνους σε εθνικό επίπεδο θα δημιουργούσε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. 

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ