Πρόσθετες παραχωρήσεις της κυβέρνησης

Ο Γκ. Χαρδούβελης τα δίνει όλα για να επιστρέψει η τρόικα!

 

Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη αλλά και από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν (ο οποίος θα είναι παρών) θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Eurogroup προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως την ερχόμενη Κυριακή και να παραταθεί το Μνημόνιο κατά έξι μήνες.
 

Η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τη συμμετοχή του Π. Τόμσεν θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ενώ οι Βρυξέλλες θα βρίσκονται από το πρωί σε απεργιακό πυρετό (αιτία η 24ωρη απεργία κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί η βελγική κυβέρνηση).
 

Οι διαπραγματεύσεις

Η πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας και η συνέχιση της στήριξης αλλά και της αυστηρής επιτήρησης της χώρας μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ αποτελούν το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup. Ο κ. Χαρδούβελης μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα με εντολή να επιχειρήσει να «κλειδώσει» την επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα. Επίσης, αναμένεται να ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου, αλλά μόνο για έναν μήνα.

 

Επί τάπητος θα βρεθεί και η ένταξη της Ελλάδας στην αυστηρή πιστοληπτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), στην οποία θα έχει ενεργό ρόλο και το ΔΝΤ, κατ’ απαίτησιν της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και άλλων «σκληρών» χωρών της ευρωζώνης. Το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι οι «σκληροί» πιέζουν επίσης για εξάμηνη παράταση του Μνημονίου, προτού η χώρα μας ενταχθεί στην ECCL.
 

Η κυβέρνηση έστειλε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την αναπάντησή της στην τρόικα μέσω e-mail, στο οποίο δεσμεύεται ότι θα υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους το α’ εξάμηνο του 2015.

 

Την απαίτηση της τρόικας για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αν υπάρξουν αστοχίες, είχε επισημάνει η «δημοκρατία» ήδη από τις 19 Νοεμβρίου. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τα «εφεδρικά» μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά στην τριμερή, δηλαδή την ακύρωση της μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% και την αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού, στα αλκοολούχα ποτά και τα είδη πολυτελείας.

Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν είχαν προβλεφθεί στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού (αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, λοταρία αποδείξεων, πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα κ.λπ.), καθιστά «κενό γράμμα» τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή.
 

Οι 100δόσεις,

Στην αναπάντησή της προς την τριμερή η κυβέρνηση κάνει άλλες δύο υποχωρήσεις: 1. Δεσμεύεται να νομοθετήσει τις αλλαγές που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν θα διαγράφεται ως και το 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, αλλά οι επιχειρήσεις που υπάγονται στη ρύθμιση θα καλούνται να εξοφλήσουν το «κεφάλαιο της οφειλής συν ένα λογικό επιτόκιο». Παράλληλα, θα γίνουν αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ώστε να καταστεί ελκυστικότερη για τους οφειλέτες.

2. Δηλώνει ότι θα ψηφίσει άμεσα  όλες τις ρυθμίσεις της περιβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες δεν είχαν υιοθετηθεί ως σήμερα.

 

Μάριος Ροζάκος dimokratianews