Σημαντική αύξηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων

Νέα ανησυχητική αύξηση κατέγραψαν στη διάρκεια του 2014 τα ανείσπρακτα μισθώματα, συμφωνά με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ), παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των μισθωμάτων.

 

Εκτός από την άνοδο στα ανείσπρακτα μισθώματα το 2014, ανησυχία προκαλεί στους ιδιοκτήτες της Θεσσαλονίκης η κατάργηση του δικαιώματος εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο για τα εισοδήματα του 2014.
 

Όπως αναφέρει στο «B&RE» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, το πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται στη Θεσσαλονίκη -και όχι μόνο- είναι η συνεχής αύξηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων, η οποία το 2014 κατέγραψε νέα αύξηση κατά τουλάχιστον 10%, τόσο στις κατοικίες όσο και στις επαγγελματικές στέγες και μάλιστα παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μίσθωμα που να μην έχει μειωθεί κατά 40%.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί, παράλληλα, η κατάργηση του δικαιώματος εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο για τα εισοδήματα του 2014, γι’ αυτό και αίτημα της ΕΝΙΑΘ αποτελεί η ανάκληση της εν λόγω ακύρωσης, ώστε να μην πληρώνουν οι ιδιοκτήτες φόρους για μισθώματα που δεν εισέπραξαν ποτέ.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, «η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων και τόκων δανείων, που ορίζονται στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, έπαψαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014».

Οι έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών οδήγησαν στην ακύρωση της εν λόγω εγκυκλίου, που είχε εκδώσει η Γενική Γραμματεία Εσόδων, καθώς με νέα διάταξη σε πολυνομοσχέδιο παρεχόταν ξανά η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων και τόκων κατά τη διάρκεια του 2013, ώστε να μην υπάρξει φορολόγησή τους.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η δυνατότητα εκχώρησης ενοικίων θα ισχύσει για πάντα, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει έγγραφη-ρητή διόρθωση για τα μισθώματα που εισπράττονται μέσα στο 2014 και θα πρέπει να δηλωθούν το 2015.

 

Κοινωνική κατοικία

Επιφυλάξεις εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ Κωνσταντίνος Χαϊδούτης για το πρόγραμμα «ανταποδοτικής κοινωνικής κατοικίας», στο οποίο ανακοίνωσαν ότι προχωρούν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Αθηναίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κληθείς από το «B&RE» να σχολιάσει τη συγκεκριμένη πρόταση, ο κ. Χαϊδούτης αναφέρει ότι μόνο υπό προϋποθέσεις και με μεγάλη προσοχή όσον αφορά τις δεσμεύσεις που θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ένα τέτοιο σχέδιο-ιδέα μπορεί να παρουσιάσει ενδιαφέρον.
 

Της Βάσως Βεγίρη από naftemporiki