Οι Έλληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι για τις προοπτικές της οικονομίας και του νοικοκυριού τους, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που πραγματοποιήθηκε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τον Νοέμβριο, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο βαθμός απαισιοδοξίας των Ελλήνων παρουσιάζει επιδείνωση, σε σχέση με την προηγούμενη που διεξήχθη τον Ιούνιο.
Αναλυτικότερα, 75% των Ελλήνων και 32% των Ευρωπαίων χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την κατάσταση του νοικοκυριού τους και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο (του Ιουνίου) οι αρνητικές απαντήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% και στην Ε.Ε. κατά 1%.
Σχετικά με την απασχόληση, 98% των Ελλήνων (αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο), χαρακτηρίζουν την κατάσταση «κακή». Οι Έλληνες χαρακτηρίζουν «κακή» την επαγγελματική κατάστασή τους, σε ποσοστό 53% (+5%), ενώ 25% (-5%) εμφανίζονται ικανοποιημένοι.
Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, 77% (+7%) απάντησαν ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο 10% (-5%) πιστεύουν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Σε ερώτηση για το πώς προβλέπουν την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, 14% (-3 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση) θεωρούν ότι θα είναι καλύτερη, ενώ 55% (+6% μονάδες) υποστηρίζουν το αντίθετο.
Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού το επόμενο έτος, 11% (-1 μονάδα) υποστηρίζουν ότι θα είναι καλύτερη και 46% (+8 μονάδες) χειρότερη.
Όσον αφορά την απασχόληση το επόμενο έτος, 14% (-2%) προβλέπουν βελτίωση και 57% (+6%) επιδείνωση της κατάστασης.
Ιεραρχώντας τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, οι Έλληνες σε ποσοστό 60% κατατάσσουν πρώτη την ανεργία και στη συνέχεια με 46% την οικονομία.
Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:
– Οτι πάμε από το κακό στο χειρότερο και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα
– Οτι το Μνημόνιο δεν έκανε καλό στη χώρα και στο λαό, αλλά αντίθετα μοιάζει τηρούντων των αναλογιών με πόλεμο έστω και μερικών ημερών όσον αφορά στις συνέπειές του
– Οτι όταν κάνουμε λόγο για Οικονομική Κατοχή δεν μεγαλοποιούμε τα πράγματα διότι αντί ο λαός να αποφασίζει, αποφασίζουν οι κερδοσκόποι σε βάρος του και υπέρ των κερδοσκοπικών μηχανισμών τους, όπως οι τράπεζες
Συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε οι πιο απαισιόδοξοι και οι λιγότερο χαμογελαστοί σε όλη την ΕΕ. Το πρόβλημα είναι αν θα χαμογελάσει ξανά το χειλάκι μας όταν η εξουσία που ασκείται αποσκοπεί στην υποδούλωσή ή στην εξόντωσή μας…
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.