Αναζητούν μετεκλογικό ρόλο οι ξένες επενδυτικές τράπεζες…

Αναχαρτογραφούν τον ελληνικό χώρο οι μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, εν όψει των κατακλυσμιαίων πολιτικών αλλαγών, που συνομολογούνται πλέον από Έλληνες, αλλά και διεθνείς αναλυτές.

 

Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται πλέον ευθέως στην πιθανή αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ., ενώ το πολιτικό αύριο του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει θαμπώσει και αν τελικώς ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποιήσει την απειλή του, τότε μάλλον θα λείπει και από την επόμενη Βουλή.

Και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -όπως και οι ξένοι τραπεζίτες- θα το ήθελαν να συνομιλούν με γνωστούς ανθρώπους στην Αθήνα, όμως δεν φαίνεται ότι θα είναι και τόσο εύκολο στο πολύ κοντινό μέλλον.
 

Οι «δουλειές» που αναπτύχθηκαν την περίοδο 2012-2014 σχετίζονταν κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας για μεγάλες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις. Η προσοδοφόρα διαχείριση του δημοσίου χρέους, με τον πακτωλό ομολόγων για τη χρηματοδότησή του, είναι μακρινό παρελθόν. Αν υπολογιστεί ότι μόνον ο νέος δανεισμός το 2008 ήταν κοντά στα 35 δισ. ευρώ και οι προμήθειες πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Η πίττα των ιδιωτικοποιήσεων είναι επίσης τεράστια, αλλά πολύ αβέβαιη με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Η εκμετάλλευση και ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών, αποτέλεσε αγαπημένη δραστηριότητα πολυποίκιλων επενδυτών τα τελευταία χρόνια έχει όμως «καθίσει» αισθητά, λόγω της ύφεσης σε πολλές χώρες.
 

Η νέα μεγάλη μπίζνα

Καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις μάλλον μπαίνουν στο περιθώριο, οι επενδυτικές τράπεζες, έχοντας ήδη συζητήσει αναλυτικά με τους ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής, την πιθανή διάδοχη κατάσταση, ανασχεδιάζουν την πολιτική τους στη Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Καθώς μάλιστα η έκρηξη του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, είναι δεδομένη, αυτοί ακριβώς είναι οι τομείς που συγκεντρώνουν την προσοχή τους.
 

Αναδιάρθρωση

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2020 λήγει χρέος άνω των 5 τρισ. ευρώ στην Ευρωζώνη, ποσό που θεωρείται ανέφικτο να πληρωθεί.
 

Η αναδιάρθρωσή του θεωρείται δεδομένη και η εμπλοκή επενδυτικών τραπεζών επίσης, μιας και σημαντικό τμήμα αυτού του χρέους το κατέχουν πελάτες τους. Σημαντικός -σημαντικότερος λόγω πιο προσιτού μεγέθους- τομέας είναι ο σχετιζόμενος με το ιδιωτικό χρέος και τις τράπεζες. Εδώ θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές κινήσεις.

Πληροφορίες θέλουν ήδη τη Goldman Sachs και την JP’ Morgan από τις ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκές τράπεζες να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Πάντως το μείζον θέμα είναι ότι οι σχέσεις πολλών επενδυτικών τραπεζών με συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα είναι δεδομένη και οι πολιτικές αλλαγές θα δημιουργήσουν ανακατατάξεις.

ΣΤΑΘΗΣ ΣΧΙΝΑΣ ΑΠΟ FINANCE MARKETS VOICE