Η έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα για τις εξελίξεις.
«Η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και κατά πάσα βεβαιότητα σε ακυβερνησία και παρατεταμένη αστάθεια, ενδεχομένως και κοινωνική αναταραχή» προειδοποιεί η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία εκτιμά ότι η πολιτική αστάθεια θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και στη σχέση Ελλάδας – Ευρωπαίων δανειστών.
Η γερμανική πρεσβεία ενημερώνει σχετικά την καγκελαρία και το Υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο με επείγουσα απόρρητη αναφορά της μετά την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της “DEAL news”, όλες οι εκθέσεις της γερμανικής πρεσβείας από τις Ευρωεκλογές και μετά κινούνται σε αυτό το μοτίβο. Ότι υπάρχει αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με το ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύει στο σκηνικό, αλλά όχι τέτοια που να οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας.
Η πρεσβεία εκτιμά πως αυτό είναι το υπαίτιο στοιχείο για το ότι ο Α. Σαμαράς δεν αγχώνεται πλέον με το θέμα των πρόωρων εκλογών, καθώς πιστεύει ότι και ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ θα είναι διαχειρίσιμο.
Γι’ αυτό και η πρεσβεία εκτιμά ότι η όποια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κλυδωνιστεί εξαρχής λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων στην οικονομία και της πίεσης αγορών και δανειστών και προτείνει στα ανώτερα κλιμάκια στάση αναμονής, καθώς το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» είναι υπαρκτό.
Τα reports που διαβιβάζονται στο Βερολίνο έχουν απόλυτη σχεδόν εγκυρότητα και ακριβή προσέγγιση των πραγμάτων. Και τούτο διότι ο υπερδραστήριος πρέσβης Πέτερ Σόοφ συναντά σχεδόν κάθε εβδομάδα αρχηγούς κομμάτων και κορυφαίους υπουργούς από τους οποίους ενημερώνεται για τις εξελίξεις, αλλά και τους μεταφέρει κρίσιμα μηνύματα από τη γερμανική πρωτεύουσα.
Έτσι η καγκελαρία έχει άριστη γνώση του ελληνικού πολιτικού παρασκηνίου. Πολύ συχνά μάλιστα, μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος «ειδήσεις» μαθαίνονται πιο έγκαιρα στο Βερολίνο απ’ ό,τι στην Αθήνα! Για παράδειγμα, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες της “DEAL news”, η Α. Μέρκελ και οι επιτελείς της γνωρίζουν ότι οι λύσεις Κουβέλη, αλλά και Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας «έχουν καεί» από νωρίς το καλοκαίρι, όχι από την ενημέρωση του ελληνικού Τύπου, την οποία λαμβάνουν, αλλά από απόρρητα reports της εδώ πρεσβείας, που ακολούθησαν μυστικές συναντήσεις του κ. Σόοφ με τους εν λόγω πολιτικούς ηγέτες. Και βάσει των οποίων τα ελληνικά «καυτά» νέα έφτασαν σε «ζωντανό χρόνο» στο Βερολίνο.
Επί του ενδεχομένου της μετεκλογικής ακυβερνησίας, το οποίο φυσικά απασχολεί δεόντως το Βερολίνο και προσωπικά το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε που παίρνει τις αποφάσεις, η πρεσβεία των Αθηνών εκτιμά πως πρέπει να ασκηθούν παρασκηνιακές, αλλά και δημόσιες πιέσεις στα ελληνικά κόμματα προκειμένου να υπάρξει συναινετική κυβερνητική λύση ευρύτερης αποδοχής και να αποφευχθεί το αδιέξοδο.
ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΟΣΥΝΗ
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ανεπίσημα ο ίδιος ο κ. Σόοφ σε συνομιλίες του με κυβερνητικούς προϊσταμένους του έχει προτείνει να υποστηριχθεί ως μεταβατική λύση για το πρόβλημα διακυβέρνησης της Ελλάδας ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παν. Πικραμένος. Ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μικτής, με πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες και πολύπλευρης υποστήριξης. Η πολυπραγμοσύνη του Γερμανού πρέσβη, ο οποίος συναντά συνεχώς από το καλοκαίρι και μετά κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, καθώς και μεγαλοδημοσιογράφους, ζητώντας τις δικές τους απόψεις και προτείνοντας και ο ίδιος, -ως μη όφειλε-, διάφορες πολιτικές λύσεις, όπως η παραπάνω, έχει φυσικά γίνει γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου πολύ ενοχλημένο. Και τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο να θέτει με εύσχημο, αλλά ξεκάθαρο τρόπο, θέμα κατά τις επαφές του με Γερμανούς κορυφαίους κυβερνητικούς ιθύνοντες (Σόιμπλε, Σταινμάγερ, Γκάμπριελ) στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο. Σύμφωνα με άλλες πηγές, όλες οι μετά το καλοκαίρι αναφορές της πρεσβείας προς το Βερολίνο διακατέχονται από κλίμα έκδηλης απογοήτευσης για τους κυβερνητικούς ρυθμούς υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος και ιδίως των μεταρρυθμίσεων, λόγω του φόβου πολλών υπουργών για τον επερχόμενο πολιτικό κίνδυνο.
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
Δεν βλέπουν βιώσιμη κυβέρνηση Μηνύματα ανησυχίας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μεταφέρει στην Ουάσιγκτον και η αμερικανική πρεσβεία. Για την οικονομία οι αμερικανικές αναφορές είναι αρκετό συγκρατημένες, καθώς το σχετικά αισιόδοξο κλίμα των προηγούμενων μηνών έχει υποχωρήσει.
Σε ειδική έκθεση για την οικονομία προβάλλονται οι απόψεις ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και έχει ουσιαστικά εκτροχιαστεί. Στην ίδια έκθεση με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι στη χώρα το αργότερο μέχρι την άνοιξη θα διεξαχθούν εκλογές, ενώ σε νεότερη, με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου εκτιμάται πως η κυβερνητική πρόταση για τον Στ. Δήμα δεν δείχνει εκλόγιμη επειδή τα μικρά κόμματα της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ αποφάσισαν αντίθετα.
Η εικόνα της πρεσβείας των ΗΠΑ είναι, ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, χωρίς όμως καμιά βεβαιότητα για το ότι θα προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση.
Εκτιμά επίσης ότι η συζήτηση περί Grexit είναι εν πολλοίς τεχνητή και αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κινήσεις πανικού στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ενώ το τραπεζικό σύστημα συνέρχεται. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς εκφράζει φόβους για την αναβίωση τρομοκρατικών ενεργειών στην Ελλάδα, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να εξαρθρώσει το φαινόμενο.
Από την άλλη, οι Αμερικανοί χαιρετίζουν την ψυχραιμία των ελληνικών χειρισμών που οδήγησε στη σχετική αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία λόγω των κυπριακών υδρογονανθράκων.
«Χαρτογραφούν» πλήρως τον επιχειρηματικό χάρτη
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι συγκεκριμένη πρεσβεία στην Αθήνα χώρας με ζωτικό συμφέροντα στην Ελλάδα, προχωρεί σε παράρτημα ειδικής της έκθεσης για την ελληνική οικονομία σε αξιολόγηση του ελληνικού επιχειρηματικού τοπίου, μεταφέροντας στην κυβέρνησή της μια σχετικά ακριβή εικόνα από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ελληνική αγορά.
Στην έκθεση, μεγάλο μέρος του περιεχομένου της οποίας είναι σε γνώση της “DEAL news”, γίνονται ειδικές αναφορές για ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν στην κρίση και αναπτύσσονται, ενώ υπάρχει πλήρης αναφορά για τα ενδιαφέροντα Ελλήνων επιχειρηματιών όσον αφορά αφενός τα projects των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων και αφετέρου για συνέργιες με ξένες εταιρίες για επενδύσεις είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες.
Μάλιστα προγράμματα, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μεγάλα κατασκευαστικά έργα που αναμένονται περιγράφονται με μεγάλη ακρίβεια ως προς το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει διάφοροι όμιλοι, ελληνικοί ή ξένοι μεμονωμένα ή και σε συνέργιες μεταξύ τους. Ειδική αναφορά γίνεται στην «πρώτη κλάση» των Ελλήνων επιχειρηματιών και τα σχέδιά τους, καθώς και γιο όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ και τη στάση που έχουν αυτά απέναντι στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.
DEAL NEWS
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.