Μετεκλογικά σενάρια των ξένων για την Ελλάδα

Ελληνικό κράτος, εταίροι και δανειστές έχουν σημαντικά κίνητρα για να έρθουν σε συμφωνία. Στο 20% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 

Λίγες ημέρες πριν από ης εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σταθερό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγοι και αναλυτές διεθνών τραπεζών έχουν καταρτίσει τα δικά τους μετεκλογικά σενάρια για την επόμενη ημέρα, τα οποία έχουν τον δικό τους αντίκτυπο και στην πορεία των αγορών.

 

Αν και, όπως εκτιμάται, Ελλάδα, εταίροι και δανειστές έχουν σημαντικά κίνητρα για να έρθουν σε συμφωνία, τυχόν καθυστερήσεις και άκαμπτη στάση κυρίως εκ μέρους της Ελλάδας ίσως οδηγήσουν τα πράγματα να πάρουν μια άσχημη τροπή.

 

Το καλύτερο που μπορεί να προσφέρουν οι εταίροι της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι μια επέκταση των λήξεων των δανείων και μείωση των επιτοκίων για ένα μικρό όμως μέρος τους, είπαν την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχοι των Βρυξελλών σημειώνοντας ότι δεν συζητούν «κούρεμα».

 

«Αν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει, να είναι αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει κάποιον βαθμό ρεαλισμού» ανέφεραν.

 

Παράταση και συμφωνία με την τρόικα.

Για την J.P. Morgan η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος, ενώ η χώρα μπορεί να διεκδικήσει περαιτέρω παράταση του Μνημονίου αν θέλει να κερδίσει χρόνο.

 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα αντιμετωπιστεί από τους δανειστές όπως και η προηγούμενη της ΝΔ. Αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο, καθώς η ευρωζώνη έχει θωρακιστεί σε μεγάλο βαθμό, ο αντίκτυπος στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και της οικονομίας θα είναι καταλυτικός.

 

Για την J.P. Morgan το πιο πιθανό σενάριο για την επόμενη ημέρα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς θα συνεργαστεί με κάποιο μικρότερο κόμμα θα πρέπει να αμβλύνει ορισμένες από τις θέσεις του αυξάνοντας την πιθανότητα η κυβέρνηση του να είναι εύθραυστη, αφού πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

 

Έτσι μια νέα εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να λάβει χώρα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα περιελάμβανε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Στο σενάριο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα η νέα κυβέρνηση θα τα βρει με την τρόικα αλλά, αν θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμούς.

 

Οι 4 εκδοχές της Citigroup

Το σενάριο νίκης της ΝΔ συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, ενώ το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού θεωρείται εξαιρετικά απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες. Τέλος, στο σενάριο αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, όπως συνέβη τον Μάιο του 2012.

 

Τα βασικά μετεκλογικά σενάρια της Citigroup έχουν ως εξής: στο πρώτο (και πιθανότερο) έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ (ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή κάποιων μικρότερων κομμάτων) καθώς αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές αλλά χωρίς να επιτύχει αυτοδυναμία. Στο δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνει αυτοδυναμία λόγω της ραγδαίας ενίσχυσης του δικομματισμού.

 

Στο τρίτο, αν το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου περιορίσει τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη ΝΔ.

Στο τέταρτο σημειώνεται αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και, όπως το 2012, θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.

 

Η Wood θεωρεί εξαιρετικά απίθανη μια συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υιοθετώντας ως βασικά σενάρια το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι ή την προκήρυξη νέων εκλογών. Το βασικό σενάριο της ABN-AMRO είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές εκτιμώντας ότι το Grexit συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

 

Όπως εκτιμά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει ήδη αρκετά τη στάση του, το πιθανότερο είναι πως ως κυβέρνηση θα έχει πιο εποικοδομητικό ρόλο από ό,τι υποδηλώνει η αντιπολιτευτική φρασεολογία του.

 

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και να αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, ενώ, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ευρώ και οι δανειστές έχουν επίσης συμφέρον να κρατήσουν ανέπαφη την ευρωζώνη, μπορεί να υπάρξει συμφωνία αλλά και ελάφρυνση του χρέους.

 

Στα άλλα δύο σενάρια, αν και οι πιθανότητές τους είναι μικρές, οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε ναυάγιο και η χώρα αποχωρεί από την ευρωζώνη.

 

Δημοσκόπηση. Στο 20% οι πιθανότητες του Grexit

Στο 20% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ακόμη και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg.

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ με κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζονται σε 15% και σε 5% αν ηγείται του κυβερνητικού σχήματος η ΝΔ.

 

Όπως υποστηρίζουν, οι πιθανότητες η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ είναι 80%, ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση, ενώ το 87% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χώρα θα επιτύχει ελάφρυνση του χρέους ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις εκλογές.

 

Πολλές από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, «είναι απίθανο να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, παρότι οι θέσεις του έχουν γίνει πιο κεντρώες τελευταία», σχολίασαν οι οικονομολόγοι, εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα είναι το πρώτο κόμμα που θα υιοθετήσει μια πιο «πρακτική» στάση αν ανέλθει στην εξουσία. Παράλληλα ορισμένοι εκτίμησαν πως ο συμβιβασμός δεν είναι τόσο δύσκολος όσο φαίνεται, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δημοκρατική εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.

 

Εξάλλου το Grexit, όπως υποστηρίζει και το «Economist», θα αποτελέσει τεράστιο βραχυπρόθεσμο σοκ για την οικονομία, καθώς σύμφωνα με ανάλυση του ΔΝΤ η υποτίμηση της νέας δραχμής θα ξεπεράσει το 50%, ο πληθωρισμός το 35%, ενώ θα προκαλέσει επιπλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8%.

 

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ ΑΠΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ