Φούσκωσαν από χρήμα και θέλουν να πιούν κι άλλο λαϊκό αίμα οι τράπεζες

Αχόρταγες αποδεικνύονται οι τράπεζες. Alpha Bank και Eurobank προσέφυγαν στον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας προκαλώντας ερωτήματα για την προ μηνών υποτιθέμενη “επιτυχία” των ελληνικών τραπεζών στα “στρες τεστ”

Τότε οι τράπεζες είχαν ανακοινώσει πως τα είχαν περάσει με επιτυχία και διέθεταν κεφαλιακή επάρκεια. Τι άλλαξε λοιπόν από τότε και σήμερα προσφεύγουν εκτάκτως οι δύο από τις τέσσερις στον ELA; Δεν συνέβη τίποτα το συνταρακτικό από τότε που να δικαιολογεί τέτοια θεαματική αλλαγή.

 

Oι δύο τράπεζες ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδας χρήματα μέσω του ELA την Πέμπτη, εξαιτίας της έλλειψης ρευστού, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται να κάνουν μέχρι τη Δευτέρα και οι λοιπές συστημικές τράπεζες της χώρας

 

 

 

 

Οι Έλληνες πολίτες έχουν στεγνώσει από τους υπέρογκους φόρους εισοδήματος, και τον ΕΝΦΙΑ που πρακτικά είναι ενοίκιο στο σπίτι. Έτσι έχουν σηκώσει ότι είε απομείνει πό τα “έτοιμα”, όσοι είχαν ακόμα.

 

Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου (λόγω της “επιτυχημένης” πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά).

 

Το “τελειωτικό χτύπημα” που σφράγισε την απόφαση των διοικήσεων των δύο τραπεζών να καταφύγουν στον ELA δόθηκε την Πέμπτη, από την απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να αποσυνδέσει το φράγκο από τη σταθερή ισοτιμία του με το ευρώ.

 

Εν πάσει περιπτώσει ας υποθέσουμε ότι δεν ήταν έτσι και ότι κατά παράβασην των νόμων της πραγματικότητας, οι τράπεζες πέρσαν τα stress test, τότε που οφείλεται η σημερινή προσφυγή στον ΕLA; Γιατί άμα έλεγαν αλήθεια τότε, λένε αναλήθειες σήμερα, και η προσφυγή των τραπεζών στον ELA εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, όπως της επικοινωνιακής και ψυχολογικής πίεσης στους πολίτες στο τι θα ψηφίσουν, αφού επειδή έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, προκλήθηκε πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες.

 

Ζούμε σε μια εποχή κρίσης,σήψης και παρακμής, αλλάζουν το νόημα των λέξεων και προκαλούν την λογική μας με σκοπό την κατάρρευσή της. Σε μια άλλη παρόμοια μελανή περίοδο του ελληνικού Έθνους έκαναν ακριβώς το ίδιο. Άλλαζαν τη σημασία των λέξεων και έκαναν πράξεις που έβλαψαν ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό. Aκριβώς όπως συμβαίνει και τώρα.

 

Ας παραμείνουμε ενωμένοι γιατί ο αγώνας συνεχίζεται.

 

danioliptes.gr