Με τέτοιους κεφαλικούς φόρους ποιος θα πληρώσει;

του Δημήτρη Ουζουνίδη

Αντί να κυνηγήσουν τους κρατικοδίαιτους πάμπλουτους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές που δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ και αντί να φορολογήσουν την εκκλησία που έχει συσσωρεύσει αμύθητα ποσά στα παγκάρια της, οι υπάλληλοι της εσωτερικής τρόικας -ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ-, οι επικεφαλείς των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών της χώρας επιβάλλουν φόρους κατά 383% αυξημένους φέτους σε σχέση με πέρσι κατά μέσο όρο στους φορολογούμενους μέσω των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

 

Ενας συνταξιούχος πρώην εργαζόμενος σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας καλείται να πληρώσει στην εφορία μέχρι και 4.000 ευρώ, πέρα από το χαράτσι για ιδιοκτησία διαμερίσματος, ενώ μια χαμηλόμισθη συνταξιούχος πρώην νοσοκόμα καλείται να πληρώσει 3.000 ευρώ και ένας άνεργος καλείται να πληρώσει 421 ευρώ στην εφορία, ενώ άλλος άνεργος πατέρας βρέφους με άνεργη σύζυγο επίσης καλούνται επίσης να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ στην εφορία. Ολοι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και ζούνε στη Θεσσαλονίκη. Παραδείγματα ανάλογα υπάρχουν αναρίθμητα σε όλη την Ελλάδα. 

Ελεος! Ανοίξτε τα μάτια και αντιδράστε σε αυτή την ανισότητα.

Δεν είναι δυνατόν να ζούνε μέσα στη χλιδή οι επιχειρηματίες που έκαναν λεφτά με θαλασσοδάνεια και με μίζες, δεν είναι δυνατόν να ακούμε τον άλφα και δείνα βουλευτή να λέει ότι δεν μπορεί να αποχωριστεί το υπηρεσιακό αυτοκίνητό του, δεν είναι δυνατόν αυτοί που τα φάγανε να εξακολουθούν να τρώνε με χρυσά μαχαιροπίρουνα, μεγαλοστελέχη εταιριών με 8.000 ευρώ το μήνα να μην πληρώνουν τίποτα στην εφορία και η κυβέρνηση να οδηγεί στην καταστροφή ολόκληρα νοικοκυριά, επιβάλλοντάς τους το ένα χαράτσι μετά το άλλο. 

Οι επιβαρυντικές για τους φορολογούμενους αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος και η βεβαίωση της έκτακτης εισφορά μαζί με το φόρο εισοδήματος έχουν κάνει τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα βαριά και ασήκωτα.

Από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτουν στοιχεία – σοκ για το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών.

Ειδικότερα: – έως τώρα έχουν εκκαθαριστεί 1.937.343 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατ. που πρόκειται να εκκαθαριστούν. Από τα φετινά εκκαθαριστικά έχει ήδη βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 1,931 δισ. ευρώ. – πέρυσι από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων βεβαιώθηκε συνολικός φόρος μόλις 1,124 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, φέτος αναμένεται να βεβαιωθούν πρόσθετοι φόροι στα εκκαθαριστικά τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ! – ο μέσος φόρος ανά νοικοκυριό πέρυσι ήταν 206 ευρώ.

Φέτος ο μέρος φόρος έχει αυξηθεί κατά 383% καθώς ανέρχεται στα 997 ευρώ, – ενώ πέρυσι λάμβαναν επιστροφή φόρου τα 36 στα 100 νοικοκυριά, φέτος λαμβάνουν επιστροφή φόρου μόλις τα 9 νοικοκυριά στα 100. – ενώ πέρυσι προέκυπτε οφειλή φόρου μετά την εκκαθάριση για το 20% των νοικοκυριών, φέτος το αντίστοιχο ποσοστό έχει εκτοξευτεί στο 67%.

Τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα είναι φουσκωμένα με μια σειρά από νέους φόρους και επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, έχει μειωθεί το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ από 12.000 που ήταν το 2010, αυξήθηκε το τέλος επιτηδεύματος από τα 300 στα 500 ευρώ, αλλά και η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα που θα εισπραχθεί μέσω των εκκαθαριστικών, ενώ προστέθηκε και φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ άνω των 200 κυβικών εκατοστών, πισίνες κλπ) που υπολογίζεται με βάση την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη κάθε περιουσιακού στοιχείου.

Δεν είναι δυνατόν να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να υποβάλλουν δηλώσεις πόσο μάλλον να πληρώσουν τα χρήματα που τους ζητάνε με τα χαράτσια που ήδη μοιράζουνε. Αν είναι να απομυζήσουν συνταξιούχους, εργαζόμενους και άνεργους οι κύριοι με τις γραβάτες τότε μάλλον θα πρέπει κι ο ελληνικός λαός να αναλάβει την ευθύνη να αποφασίσει αν θα υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη στην Ελλάδα χωρίς χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ή αν θα εξακολουθήσει να σιωπά, ψηίζοντας αυτούς που τον έχουν οδηγήσει στην καταστροφή. Μέχρι πότε θα βλέπουμε να βυθίζουν την Ελλάδα σαν τον Τιτανικό στον πάτο της θάλασσας αυτοι που έλεγαν κάποτε ότι πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι;. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton