Κρίσιμη απόφαση για τη ρευστότητα των τραπεζών

Σήμερα αναμένεται n απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ένα από τα δυο θέματα που αφορούν την Ελλάδα και συγκεκριμένα το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής για τις ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, τον ELA.

 

Οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη ανέφεραν χθες ότι ο Μάριο Ντράγκι στο θέμα αυτό θα είναι θετικός και θα ανάψει πράσινο φως για να ανοίξει η γραμμή, που θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν επιπλέον ρευστότητα αν χρειαστούν.
 

Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ θα κρατά πλέον τα κλειδιά της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στα χέρια του, ενώ η ρευστότητα θα δίνεται υπό όρους και σε ελεγχόμενη ποσότητα.
 

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, η απόφαση θα ληφθεί αύριο. Οι πληροφορίες επέμεναν χθες ότι ο Μάριο Ντράγκι θα υποκύψει στις απαιτήσεις των Γερμανών και θα μεταφέρει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες το ρίσκο της αγοράς ομολόγων, παρότι άλλες πηγές υποστήριζαν ότι θα δοθεί μάχη μέχρι το τέλος.
 

Ως προς την Ελλάδα, το καλό σενάριο προβλέπει ότι τα ομόλογα θα γίνουν δεκτά, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

 

ΤΑ ΝΕΑ