Το μήνυμα προς το εξωτερικό, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το αίτημά της να της δοθεί χρόνος μέσω ενός προγράμματος-γέφυρα μέχρι να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημά χρέους, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Πρωθυπουργός, επιχείρησε μέσω των προγραμματικών δηλώσεων να πείσει ότι η κυβέρνησή του θα φανεί συνεπής σε όσα εξήγγειλε προεκλογικά χωρίς όμως να εκτροχιάσει τους επόμενους προϋπολογισμούς και ότι θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και βαθιές τομές στα θέματα της διαπλοκής, της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και στα προνόμια της οικονομικής, μιντιακής και πολιτικής ελίτ. Συνθήκες ικανές – για τον ίδιο και τους συνεργάτες του – να πείσουν και τους εταίρους και δανειστές να επιδείξουν την ανάλογη αλληλεγγύη στην Αθήνα.

 

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σε μία αποστροφή της ομιλίας του διαβεβαίωσε τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ότι επιδιώκει τη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξεί ότι θα την πετύχει. «Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης», το όραμα μιας διαφορετικής Ελλάδας «περνά μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσίπρα για να καταλήξει ότι η Ελληνική Δημοκρατία «καταθέτει προτάσεις, δεν δέχεται εντολές μέσω email. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός αλλά θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

 

Κομβικής σημασίας είναι η σημερινή συνάντηση Μπάρακ Ομπάμα – Άγκελα Μέρκελ στις ΗΠΑ όπου και θα φανεί αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι διατεθειμένος να πιέσει και πόσο προς την κατεύθυνση αναζήτησης μιας συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα, η έκτακτη συνεδρίαση, την ερχόμενη Τετάρτη, του Εurogroup όπου κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναμένουν «μεγάλη πίεση» προς το πρόσωπο του Γιάννη Βαρουφάκη, η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έρχεται για πρώτη φορά μετά την εκλογή του αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τέλος η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, κατά την οποία ίσως ληφθούν οριστικές αποφάσεις με δεδομένο ότι πλησιάζει και η 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση στην Αθήνα επιμένει ότι «η κρίση είναι ευρωπαϊκή», ότι το πρόβλημα του χρέους «είναι πρόβλημα πολιτικής φύσης και πολιτικών επιλογών» και ότι αν επιθυμούν οι εταίροι μας «θα προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και θα βρεθεί από κοινού λύση».

 

Δημήτρης Χατζηνικόλας από naftemporiki

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.