Τα 2 δισ. με 2,2 δισ. ευρώ της δόσης ως προκαταβολή θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα μέσα στον Μάρτιο αν προχωρήσει άμεσα τις βασικές ρήτρες του μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση για… επικοινωνιακούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, δεν αποδέχεται ότι έχει υιοθετήσει το μνημόνιο ενώ η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς (τα μέρη της τρόικας) κατέδειξε ότι ούτε το μνημόνιο τελείωσε ούτε η… τρόικα έφυγε.
Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει είναι να βρεθεί λύση στην πιστωτική ασφυξία της Ελλάδος.
Με βάση πληροφορίες, το Eurogroup θα μπορούσε να προεγκρίνει τα 2 με 2,2 δισ., μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Οι 6 μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλλει την Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνδυαστούν με μέρος του προγράμματος λιτότητας περιλαμβανομένων και ορισμένων αναπτυξιακών ρητρών.
Εφόσον η Ελλάδα αποδεχθεί αυτό το πακέτο μέτρο, η Ε.Ε. θα δώσει το «πράσινο φως» της προέγκρισης για τα 2 με 2,2 δισ. που αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα για όσους ακόμη έχουν αυταπάτες δέχθηκε την Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) δηλαδή το μνημόνιο.
Οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος μέσα στον Μάρτιο
Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Μάρτιο στο ΔΝΤ περίπου 1,53 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο ΔΝΤ πρέπει να αποπληρώσει στις 6 Μαρτίου 298 εκατ., στις 13 Μαρτίου 336 εκατ., στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. και στις 20 Μαρτίου 336 εκατ., ενώ στις 9 Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 448 εκατ.
Ταυτόχρονα, μέσα στον Μάρτιο λήγουν έντοκα γραμμάτια: Στις 6 Μαρτίου 1,4 δισ., στις 13 Μαρτίου 1,6 δισ. και στις 20 Μαρτίου 1,6 δισ., ήτοι συνολικά θα πρέπει να πληρωθούν 4,6 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια τον Μάρτιο, εκ των οποίων –κατ’ εκτίμηση- 1,5 δισ. κατέχουν ξένοι επενδυτές.
Δηλαδή πρέπει να αποπληρωθούν 1,53 δισ. στο ΔΝΤ τον Μάρτιο και έντοκα γραμμάτια 4,6 δισ. δηλαδή σύνολο 6,1 δισ. ευρώ.
Για την Ελλάδα η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να πάρει ως προκαταβολή μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.