Τόκους ύψους 101,7 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει συνολικά, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2014, η Αυστρία από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της Βιέννης στο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.

Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση είχε εμβάσει μέχρι τις 31.12.2014 το ποσό αυτό στην Αυστρία, για την έως τώρα συμμετοχή της στα δάνεια προς την Ελλάδα με 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, τα οποία δημοσιεύει η Die Presse, η Βιέννη έχει αναλάβει επιπλέον εγγυήσεις ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια στο πλαίσιο του EFSF.

Μάλιστα η αυστριακή εφημερίδα δημοσιεύει επίσης στο αποτελέσματα δημοσκόπησης, στην οποία διαπιστώνεται, όπως αναφέρει, ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του αυστριακού πληθυσμού απέναντι στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι Αυστριακοί φορολογούμενοι δεν είχαν έως τώρα κανένα μειονέκτημα από τις ενέργειες διάσωσης της Ελλάδας, ωστόσο μόνον ένα ποσοστό 28% υποστηρίζει μια παραπέρα υποστήριξη της χώρας, σημειώνει η εφημερίδα.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής φέρει ένα ποσοστό 58% των ερωτηθέντων να αντιτίθεται σε μια ακόμη υποστήριξη προς την Ελλάδα στο θέμα του χρέους της.

Μικρή πάντως, φέρεται να είναι η διαφορά του ποσοστού εκείνων που υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και εκείνων που την απορρίπτουν, με ένα ποσοστό 40% να τάσσεται υπέρ της παραμονής της και ένα 42% να υποστηρίζει μια έξοδό της από την Ευρωζώνη.

Στα 360 εκατ. ευρώ οι τόκοι που εισέπραξε η Γερμανία

Το ποσό των 360 εκατ. ευρώ λόγω τόκων έχει εισπράξει η Γερμανία από την Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2014, στο πλαίσιο των δανείων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. 

«Η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW κατέβαλε στο ομοσπονδιακό ταμείο εισπραχθέντες τόκους ύψους 360 εκατ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014», αναφέρει η εφημερίδα.

Για τα επόμενα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ασήμαντα ποσά για τον γερμανικό προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ. ετησίως.

Όπως δήλωσε ο Andrej Hunko, βουλευτής της Αριστεράς, με φόντο τα στοιχεία που καταγράφουν τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας από το 2010, η πολιτική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει αποτύχει παταγωδώς.

xrimatistirio

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.