Μία από τα ίδια. Αυτή τη γεύση αφήνει το προσχέδιο νόμου που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, για τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η προστασία της κύριας ή μοναδικής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αφορά περιπτώσεις όπου η αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
1. Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.
2. Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου του 2014 δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.
Ωστόσο και πάλι, πρόκειται για προστασία μόνον μέχρι τις 31. 12.2015, κάτι δηλαδή που έτσι κι αλλιώς ίσχυε, όπως ίσχυε και με τα νομοθετήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά από 1.1. 2016 φαίνεται πως δεν θα υπάρχει καμιά προστασία καθώς δεν φαίνεται από πουθενά να υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για επέκταση της προστασίας, ,με δεδομένο και το γεγονός ότι οι δανειστές δεν δείχνουν να δέχονται καμιά συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.
Το ζήτημα καθίσταται ακόμη πιο πολύπλοκο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για σχεδιαζόμενες αλλαγές στην αστική και ποινική δικονομική νομοθεσία, που ενδεχομένως να περιορίσουν κατά πολύ τα δικαιώματα «άμυνας» των δανειοληπτών απέναντι στις ληστρικές ορέξεις των τραπεζών. Και που σημαίνει πρακτικά ότι κατοικίες οι οποίες θα εξασφαλίσουν προστασία από πλειστηριασμούς για το επόμενο εννιάμηνο, καθώς ήδη είμαστε στα μέσα Μαρτίου, μετά θα είναι και πάλι έρμαιο των τραπεζικών διαθέσεων.
Η λύση για την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε προεκλογικά ήταν η οριστική, μόνιμη και συμβατή με το περί δικαίου αίσθημα προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αντίθετα, η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, σε μια περίοδο μάλιστα, που, όπως έχει καταδειχθεί από πρόσφατο ρεπορτάζ του Radio 1d.gr, οι διαταγές πληρωμής και οι κάθε είδους προσπάθειες των πιστωτικών ιδρυμάτων να εντείνουν τους πλειστηριασμούς «καλά κρατούν».
Με αυτά τα δεδομένα, οι Έλληνες δανειολήπτες, που αριθμούν εκατομμύρια πολιτών, διερωτώνται αν και κατά πόσον θα ισχύσουν στην πράξη όσα-εν μέσω κινητοποιήσεων- διεκήρυτταν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΣ 25ης Ιανουαρίου, ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ο κυρίαρχος και ληστρικός ρόλος των τραπεζών στη λειτουργία του ελληνικού οικονομικού μοντέλου θα περιοριστεί δραστικά επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.