Στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους για τουλάχιστον 18 μήνες και εωσότου πειστεί ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται σε ποσοστά γύρω στο 2%, θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως δήλωσε, χθες, ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Προτιθέμεθα να διεξάγουμε τις αγορές μας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, και σε κάθε περίπτωση μέχρι να δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ντράγκι.

«Το δ.σ. (…) θα αξιολογεί τις πιθανότητες για τον πληθωρισμό, όχι μόνο ως προς τη σύγκλισή του σε επίπεδα που είναι πιο κοντά στο 2%, αλλά και ως προς την σταθεροποίησή του γύρω από αυτά τα επίπεδα», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ χαμηλός ή αρνητικός τους ερχόμενους μήνες, ωστόσο, θα αρχίσει να αυξάνεται προς το τέλος του έτους. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, χθες, ότι οι αγορές ομολόγων κατά τη δεύτερη εβδομάδα ανήλθαν σε 26,3 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα «δείχνουν ότι η ανάπτυξη επιταχύνεται» στην Ευρωζώνη. 

Λίγο νωρίτερα, ο Κριστιάν Νουαγιέ, αξιωματούχος της ΕΚΤ, είχε επισημάνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να διστάζουν να λαμβάνουν αντισυμβατικά μέτρα στην προσπάθεια εκπλήρωσης της αποστολής τους, υπό τον φόβο πιθανών παρενεργειών. 

Μέτρα έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας ζητά η Bundesbank

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, κάλεσε στο μηνιαίο δελτίο της να γίνουν βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη θα είναι σε θέση να αντέξει την ενδεχόμενη χρεοκοπία οποιουδήποτε κράτους-μέλους. «Η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και του κρατικού χρέους… δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί», αναφέρει η Bundesbank και προσθέτει ότι είναι τα κράτη και οι επενδυτές αυτοί που πρέπει να αναλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα χρέη τους. «Υπό αυτή την έννοια, η νομισματική ένωση θα όφειλε να είναι σε θέση να αντέξει την ακραία περίπτωση της αδυναμίας πληρωμών ενός κράτους-μέλους», προσθέτει.

 

xrimatistirio

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.