Πιθανές οι περικοπές μισθών – συντάξεων

Αναπόφευκτες είναι οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τις περικοπές-μαμούθ 11,5 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο και ανησυχεί την κυβέρνηση, που φοβάται τις αντιδράσεις που θα προκληθούν.

Δεδομένου ότι οι μισθολογικές δαπάνες καλύπτουν πάνω από το 40% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα αποφευχθούν νέες μειώσεις, αφού σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει και η τρόικα, μετά τις μειώσεις που έγιναν στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης πιέζει και για τη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με δεσμεύσεις της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά το κλιμάκιο της τρόικας είναι ιδιαίτερα πιεστικό σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες. Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των κρατικών δαπανών του έτους 2012, που είναι η βάση υπολογισμού των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, στις οποίες θα επικεντρωθεί το «ψαλίδισμα», είναι 47.685 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, ποσό ύψους 20.520 εκατ. ευρώ ή το 43% αφορά σε μισθούς ή συντάξεις και ακολουθούν: – Τα κονδύλια για την Κοινωνική Ασφάλιση και Περίθαλψη, ποσού ύψους 15.579 εκατ. ευρώ ή το 32,7% των πρωτογενών δαπανών. – Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες, ποσού ύψους 6.573 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν το 13,8% των πρωτογενών δαπανών. – Οι αποδόσεις προς τρίτους, που ανέρχονται σε 4.012 εκατ. ευρώ ή στο 8,4% των πρωτογενών δαπανών. – Το αποθεματικό που φτάνει σε 1.000 εκατ. ευρώ, που καλύπτει το 2% των πρωτογενών δαπανών.

Είναι προφανές ότι δεν αγγίζονται τα υπόλοιπα κονδύλια του προϋπολογισμού, για πληρωμές τόκων (13,050 εκατ. ευρώ. το 2012) και το ΠΔΕ (που έχει ήδη περικοπεί) στην επιτάχυνση εφαρμογής του οποίου στηρίζονται οι ελπίδες για επιβράδυνση της ύφεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, από τα συγκεκριμένα κονδύλια το υπουργείο Οικονομικών καλείται να κόψει 11,5 δισ. ευρώ, σε μια διετία 2013-2014, ή 5,75 δισ. ευρώ, ανά έτος, ένα έργο ιδιαίτερα δύσκολο.

Το έργο του ΥΠΟΙΚ θα διευκόλυνε μια παράταση του χρόνου προσαρμογής κατά ένα ή δύο χρόνια, αφού τα μέτρα θα μειώνονταν σε 3,8 – 2,8 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει θέσει το αίτημα, ενώ οι εταίροι δηλώνουν αντίθετοι.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της, ότι δεν θα μειωθούν εκ νέου οι μισθοί και οι συντάξεις, τότε οι δραματικές περικοπές θα επικεντρωθούν σε δαπάνες ύψους 27 δισ. ευρώ, που αφορούν το κοινωνικό κράτος και τα λειτουργικά έξοδα, όταν ήδη, με τις περικοπές που έχουν γίνει, τα προβλήματα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων είναι τεράστια.

Οι άξονες στους οποίους θα επικεντρωθούν οι περικοπές είναι: – Κοινωνικές μεταβιβάσεις 1,5% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ. – Διοικητική Μεταρρύθμιση 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ. – Επισκόπηση Δαπανών Γενικής Κυβέρνησης 3% του ΑΕΠ ή 6,3 δισ. ευρώ. «Πυρετός» συσκέψεων Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα περιθώρια περικοπών των δαπανών που έχουν εντοπίσει.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας θα επαναλάβει ότι οι περικοπές των κονδυλίων είναι δέσμευση και η τρόικα περιμένει συγκεκριμένα στοιχεία, κατά τη συνάντηση που θα έχει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στις 24 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει, την Τετάρτη, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, στην οποία θα συζητηθεί το πλαίσιο των περικοπών και, αναλόγως των αντιδράσεων, θα ολοκληρωθεί το σχέδιο.

Στη συνάντηση, θα οριστικοποιηθούν και τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις μισθών υπαλλήλων, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Ανάλογα με τους υπαλλήλους που θα εξαιρέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να βρει ίσου ύψους κονδύλια προς περικοπή, με μέγιστο ποσό 205 εκατ. ευρώ για το 2012 και 410 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Εξάλλου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιμένει τις αναλυτικές προτάσεις όλων των υπουργείων για τις μειώσεις των δαπανών, στους κωδικούς που μπορούν να γίνουν, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν, αλλά και να αρχίσει η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, 2013-2016.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα στηρίζεται στο δεδομένο της μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, ενώ έχει συγκροτηθεί στο ΓΛΚ ειδική μονάδα για την κατάρτιση, επικαιροποίηση και παρακολούθηση – υλοποίησης του ΜΠΔΣ και του κρατικού προϋπολογισμού.

Κίνδυνος από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Ο κίνδυνος για τους μισθούς προκύπτει μέσα από την υλοποίηση της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης», που ενσωματώνει πλήθος πολιτικές, που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις, αλλά, επιπλέον, αν δεν εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση του ποσού των 1 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη νέα μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα στοχευμένα σε υψηλόμισθους ή οριζόντια, που θα αφορά όλους.

Μέσω της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πήχης της εξοικονόμησης τίθεται σε 2,1 δισ. ευρώ στη διετία ή σε 1,05 δισ. ευρώ το χρόνο και τα μέσα για να επιτευχθεί είναι:

1. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, με κατάργηση διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών που έχουν περιορισμένο ρόλο.

2. Ο περιορισμός των νέων προσλήψεων σε αναλογία μεγαλύτερη του 1/5, με το συνυπολογισμό και των μετατάξεων υπαλλήλων από φορείς των οποίων θα ανασταλεί η λειτουργία.

3. Το κλείσιμο ή συγχωνεύσεις δεκάδων δημόσιων φορέων, με περιορισμένο ή ανύπαρκτο έργο.

4. Η ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας των υπαλλήλων των συγκεκριμένων φορέων, με ερωτηματικό τη διάρκειά της εφεδρείας όσων είναι μακριά από τα όρια συνταξιοδότησης.

5. Η πιστή εφαρμογή του καθεστώτος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, που αφορά υπαλλήλους του Δημοσίου, που απέχουν δύο χρόνια από τη συμπλήρωση ορίου συνταξιοδότησης.

6. Οι νέες μειώσεις των αποδοχών όλων των υπαλλήλων, σε συνέχεια της μείωσης που έχουν υποστεί οι αποδοχές τους, κατά 35% σε σύγκριση με το ύψος των μισθών τους στις 31-12-2009.

Η εισήγηση του ΚΕΠΕ Το μονόδρομο της περικοπής μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο επιβεβαιώνει και η έκθεση του ΚΕΠΕ, καθώς οι ερευνητές, που ανέλαβαν την κατάρτιση της μελέτης, για να συμπληρωθεί το ποσό των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ, προτείνουν, όχι μόνο νέες μειώσεις στις αποδοχές, αλλά και μείωση της απασχόλησης.

Μεταξύ των άλλων, το ΚΕΠΕ εισηγείται:

– Μείωση της απασχόλησης (εφεδρεία, απολύσεις) σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, ώστε να εξοικονομηθεί 1,1 δισ. ευρώ. – Μείωση της κύριας σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ κατά 10%, με εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ.

– Πλαφόν 2.400 ευρώ στο σύνολο των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. – Αναβολή της πληρωμής των αναδρομικών για τους δικαστές, ώστε να εξοικονομηθούν 280 εκατ. ευρώ.

– Κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης των ένστολων, για εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ.

– Επίσης, εισηγείται επέκταση των γενόσημων φαρμάκων, για εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ και μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας κατά 600 εκατ. ευρώ.

Πάνος Κακούρης για την naftemporiki