Γ. Θεωνάς: Τα σκληρά μέτρα σκοτώνουν την εργατιά

Βαθιές ρωγμές στο πρόγραμμα προώθησης και εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων βλέπει ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε σημερινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των ισχυρών, ισοπεδώνοντας στην ουσία τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δυσκολεύεται να επιβιώσει

Το υπουργείο Εργασίας θα περικόψει 4 δισ. ευρώ και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2,1 δισ. ευρώ – και τα δύο θα χτυπήσουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο με δημοσιονομικά μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεωνάς. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις έκανε λόγο για «ασημικά και χρυσαφικά», προσθέτοντας ότι πουληθεί θα πάει στην τρύπα του χρέους και όχι στην ανάπτυξη.

Ο κ. Θεωνάς δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, καθώς επιδιώκει την ακύρωση του μνημονίου και την καταγγελία των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης με στάσεις πληρωμών απέναντι στους δανειστές.

Από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Να δείξουμε στους επόμενους δυο μήνες ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Χρειαζόμαστε χρόνο παρά χρήμα». Πρόσθεσε δε, ότι κανείς δεν το πιστεύει ότι θα βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ. Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων ζήτησε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου.

Τόνισε ότι χάρη στην κυβέρνηση Παπανδρέου αποφεύχθηκε η χρεοκοπία, αν και αναγνώρισε ότι τα λάθη και οι καθυστερήσεις δεν αποφεύχθηκαν.

Για «ναζάκια» υπουργών προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντα των υπουργείων έκανε λόγο ο Ν.Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας την απροθυμία κυβερνητικών στελεχών να προτείνουν περικοπές δαπανών.

«Το μήνυμα του ελληνικού λαού στις εκλογές ήταν επαναδιαπραγμάτευση, αποφυγή μονομερών ενεργειών, παραμονή στην Ευρώπη και συνεργασία των κομμάτων. Πρόκειται για σαφές μήνυμα και η Δημοκρατική Αριστερά το άκουσε» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «λεονταρισμούς της πρώτης ημέρας.»

Protothema