Στο σκαμνί θα καθίσουν 40 κατηγορούμενοι για θαλασσοδάνεια που δόθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Περιμένετε να καταδικαστεί κανείς; Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος αποκαλύπτει ότι ήδη οι κατηγορούμενοι προστατεύονται δια νόμων και τροπολογιών που προβλέπουν απαλλαγή ποινικών ευθυνών των δ.σ. των τραπεζών για θαλασσοδάνεια και η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει επίσης θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες. 

 

 

Αντί για τη σιωπή των αμνών, έχουμε τη σιωπή των κυβερνητικών. Περί θαλασσοδανείων και δη στα κόμματα ο λόγος!

 

Μετά την δίκη-παρωδία με την ποινή χάδι στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για το κρύψιμο της λίστας Λαγκάρντ με τους πάμπλουτους Ελληννες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC και το φιάσκο με τη σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα που δεν ξέρουμε καν αν έμεινε έστω ένα λεπτό στο κελί με τα 1,8 εκ ευρώ που έδωσε ως εγγύηση για να μη προφυλακισθεί -που εξ όσων γνωρίζουμε ανήκει στον ελληνικό λαό- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί εκ νέου να μας πείσει ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ελίτ και ότι η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει για το καλό της κοινωνίας με την παραπομπή σε δίκη 40 κατηγορούμενων, μελών της ελίτ. 

 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, Κυριάκος Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, καθώς και ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και στελέχη της τράπεζας προτείνει στο συμβούλιο εφετών η εισαγγελέας Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη για την πολύκροτη υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας.

 

Η εισαγγελέας αποδίδει στους κατηγορούμενους σειρά κακουργηματικών πράξεων, ορισμένα από τα οποία τιμωρούνται με ποινή ως ισόβιας κάθειρξης, περιγράφοντας ένα πάρτι εκατομμυρίων γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που κατέληξε σε ζημιές πολλών εκατομμυρίων σε βάρος του δημοσίου, τα οποία τελικά πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -δηλαδή στον ελληνικό λαό-  όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών.

 

Στην εισαγγελική πρόταση που αριθμεί σχεδόν χίλιες σελίδες περιγράφονται οιπολυδαίδαλοι μηχανισμοί που φέρονται, κατά την εισαγγελέα, να χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν ως επιχειρηματικά δάνεια να καταλήξουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, σε σπίτια ή ακόμα και να χαθούν εντελώς τα ίχνη τους.

 

 

Η κομπίνα με τις απορροφήσεις τραπεζών 

Η εισαγγελέας αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αναφέρει ότι: “Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων», υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.”

 

Περιγράφοντας τη ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του Δημοσίου στην πρότασή της προς το συμβούλιο επισημαίνει ότι “η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ- συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις… ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ.”

 

Οτι συνέβη στο ΤΤ συνέβη και με τις υπόλοιπες απορροφήσεις με αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες και με χρέωση στον Ελληνα και στην Ελληνίδα που πληρώνουν κανονικά τις υπερφορολογήσεις τους για τη….φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και κατ’ επέκταση των κερδοσκόπων.

 

Βοά ο τόπος για το σκάνδαλο με την Αγροτική Τράπεζα που τη βύθισαν στα χρέη τα κομματικώς διορισμένα στελέχη της που χορηγούσαν αφειδώς θαλασσοδάνεια σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα και όλα τα άλλα σκάνδαλα με τις απορροφήσεις καλών και τις εκκαθαρίσεις κακών τμημάτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Η άποψή του Συλλόγου Δανειοληπτών 

 

Οι αγνές προθέσεις της εισαγγελέως δεν αρκούν για να λάμψει η Δικαιοσύνη. Η παραδειγματική τιμωρία αυτών των ανθρώπων θα ήταν το αυτονόητο σε μια δημοκρατική κοινωνία όπως και η κατάσχεση της περιουσίας τους. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν νόμοι και τροπολογίες περί απαλλαγής ευθυνών των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και συγκεκριμένα ο νόμος 4146/2013 άρθρο 78 και η τροπολογία που εφαρμόστηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου -απόλυτα αντιδημοκρατικά- και απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τους τραπεζίτες τόσο για τα θαλασσοδάνεια προς κόμματα και λοιπούς υμετέρους και για ανταλλαγή ομολόγων. 

 

Οι νόμοι και οι τροπολογίες που προστατεύουν τόσο τα κομματόσκυλα, όσο και τα golden boys and girls είναι κατάπτυστοι. 

«Ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο», είναι το περιεχόμενο της απίστευτα προκλητικής τροπολογίας.

 
Ουσιαστικά πρόκειται για την άρση εγγυήσεων δανειοδοσίας, καθώς τα κόμματα έχουν χρησιμοποιήσει την κρατική επιχορήγηση ως εγγύηση προκειμένου να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες.

 

Ολα χρεώνονται στο λαό.

 

Οσες φορές προσπάθησαν να ζητήσουν εξηγήσεις για τις σχέσεις Κομμάτων-τραπεζών, τόσο τα κόμματα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας κάλυπταν οι μεν τη δε και το αντίθετο.  

Τις διατάξεις περί υπηρεσιακού – επαγγελματικού απορρήτου επικαλέστηκε παλαιότερα  η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αίτημα να διαβιβαστούν στη Βουλή τα στοιχεία για το ύψος των δανείων που έλαβαν τα κόμματα από το 1996 και από ποιες τράπεζες.

 

Επιπλέον η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι κάθε τρία χρόνια, κάθε πιστωτικό ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να αναθέτει σε ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση της επάρκειας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου σε ατομική και ενοποιημένη βάση.

Η ΤτΕ αξιολογεί την τήρηση των υποχρεώσεων αυτών λαμβάνοντας τα αναγκαία διορθωτικά ή κυρωτικά μέτρα όπου απαιτείται.

Όμως, όπως σπεύδει να υπογραμμίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, “τα σχετικά στοιχεία που περιέχονται σε γνώση της, τα πορίσματα που εκπονούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της άσκησης της εποπτικής της αρμοδιότητας δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται, σύμφωνα με το Ν. 3601/2007, όπως ισχύει, και ειδικότερα τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου”.

 

 

Κάλυψη και από Κομισιόν

 

Ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα «δανεικά κι αγύριστα» που παράνομα πήραν ελληνικά πολιτικά κόμματα από τις Τράπεζες, τα πληρώνει σήμερα ο Ελληνας φορολογούμενος, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να επιβεβαιώσει ποια είναι τα κόμματα αυτά, ποιο το ύψος των δανείων και ποια από αυτά θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα!  Το είδαμε στις απαντήσεις της σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών που φυσικά παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στις ερωτήσεις τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν στα δικά τους κόμματα. 

 

Γιατί τα κόμματα θαλασσοδανείζονται ακόμα;

Η χώρα βρίσκεται στα γόνατα, η αγορά είναι φάντασμα, πολίτες βρίσκουν παγωμένους τους λογαριασμούς τους για μερικές χιλιάδες χρέους… Αλλά τα κόμματα και οι τραπεζίτες ακόμη και τώρα καταφέρνουν να εξασφαλίζουν ασυλία για τα θαλασσοδάνεια που τους χορηγήθηκαν στο παρελθόν, με μόνη εγγύηση τα εκλογικά τους ποσοστά.

 

Με τροπολογία κατατεθειμένη εκπροθέσμως και υπερψηφισμένη εσπευσμένως, απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Πιο γενναιόδωρη τράπεζα, η διαλυθείσα πλέον Αγροτική, με ροές 198 εκατ. προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.  

 

Πάντως, θαλασσοδάνεια έλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι τράπεζες χορηγούσαν τα κομματοδάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση που θα ελάμβαναν τα κόμματα· το προσδοκώμενο έσοδο υπολογιζόταν βάσει τρέχοντος εκλογικού ποσοστού. Μετά την εκλογική συρρίκνωση όμως και με σωρευμένο ήδη δανεισμό, τα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, με αναλόγως συρρικνωμένη επιδότηση, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

 

Ως εκ τούτου βρίσκονται εκτεθειμένες και οι χορηγούσες τράπεζες, που δεν ασφάλισαν τα χρήματα των καταθετών τους. Με την τροπολογία νομοθετείται ότι οι τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για τα θαλασσοδάνεια, και μάλιστα η ασυλία έχει αναδρομική ισχύ: «Η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια». Η διάταξη καλύπτει και δάνεια προς ιδρύματα, όπως το δάνειο ύψους 90 εκατ. του Μεγάρου Μουσικής. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, βαρυνόμενα με δάνεια περίπου 20 εκατ., καταψήφισαν την τροπολογία.

 

Το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κόμματα. Αυτή η αναγκαία παραδοχή όμως δεν μπορεί να οδηγεί στην οικονομική ασυδοσία των κομμάτων και στη χαριστική ή σκανδαλώδη δανειοδότησή τους. Η κακοδιαχείριση και ο υπερδανεισμός δείχνουν, αφενός, τις χαμηλές διοικητικές ικανότητες των πολιτικών ανδρών που υπόσχονται να σώσουν τη χώρα.

 

Αφετέρου, δείχνουν πώς αντιλαμβάνονται ακόμη και τώρα, επί των ερειπίων, τη σχέση τους με το κράτος και το τραπεζικό σύστημα: ως πεδίο ασυδοσίας και μη ελέγχου, εκτός κανόνων αγοράς, εκτός ισονομίας και ισοπολιτείας.

 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις και ιδιώτες την τελευταία τετραετία βρίσκονται χωρίς ρευστότητα, εκτός τραπεζικού δανεισμού, φορτωμένοι με πολλαπλάσιους φόρους και χαράτσια. Το Δημόσιο τους χρωστάει από παντού, ακόμη και επιστροφές ΦΠΑ, και δεν τους πληρώνει. Ασφυκτιούν. Και πνίγονται καθημερινά.

 

Τα υπερδανεισμένα κόμματα φαίνεται ότι λειτουργούν εκτός πραγματικής οικονομίας, εκτός παραγωγικής κοινωνίας. Πεδίο της δόξης τους ήταν και είναι η συντήρηση ενός παρασιτικού μηχανισμού που θα εξασφάλιζε επιρροή και ψήφους· με θαλασσοδάνεια, άδηλους πόρους, ασυλίες. Με αυτό το μοντέλο λειτουργούσαν, με αυτό κυβερνούσαν τη χώρα. Ακόμη και τώρα, επί των ερειπίων.

 

Επομένως, όσοι περιμένετε να λάμψει κάποτε η Δικαιοσύνη για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα, αναρωτηθείτε πρώτα για ποιο λόγο δεν έχουν καταργηθεί οι νόμοι και τροπολογίες περί μη ευθύνης υπουργών, βουλευτών και τραπεζιτών για τα θαλασσοδάνεια, για την ανταλλαγή ομολόγων, για τις συγχωνεύσεις. 

 

Οι δανειολήπτες δεν τους πιστεύουμε πια. Είδαμε το ένα φιάσκο της Δικαιοσύνης μετά το άλλο σε ότι αφορά την κλεπτοκρατία και δεν μας ξεγελάει κανένας που έχει κορνίζα στο σπίτι του τον Τσε Γκεβάρα ή τους ακτήμονες Ισπανούς που επαναστάτησαν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. 

 

Εν ολίγοις, ευθύνες για την οικονομική κατάσταση στη χώρα δεν έχουν οι δανειολήπτες, αλλά τα κόμματα, οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες. 

 

Οι δανειολήπτες δεν ζητάμε από τις τράπεζες να μας χαρίσουν τα δάνεια, όπως έκαναν για τους δικούς τους ανθρώπους και για τα κόμματα. 

 

Ζητάμε εκκαθάριση των οφειλών από όλους τους άκυρους, παράνομους και καταχρηστικούς όρους των δανειακών συμβάσεων ώστε να αποδειχθεί τί εστί τοκογλυφία. 

 

Ας παραμείνουμε ενωμένοι, γιατί ο αγώνας συνεχίζεται. 

 

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.