Στις τράπεζες, αλλά και στους συνδικαλιστές αρχίζει να «κολλάει» η περαιτέρω μεταφορά ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών φορέων από τραπεζικούς λογαριασμούς σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να συναφθούν ρέπος με το ελληνικό Δημόσιο.
Σενάρια capital control, αμετάβλητο όριο χρηματοδότησης από τον ΕLA
Η ανησυχία που έχουν προκαλέσει στους πολίτες τα διάχυτα πλέον σενάρια για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) φαίνεται να έχουν επαναφέρει μία τάση εκροής καταθέσεων κατά τις τελευταίες μέρες.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να μην αυξήσει το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.
Ο συνδυασμός του φόβου για έλεγχο κεφαλαίων και μη – αύξησης του ορίου χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω ELA έχει κάνει τις τράπεζες να μην είναι τόσο… άνετες –όσο ήταν πριν 1 ή 1 ½ μήνα – με το ενδεχόμενο παραπέρα μεταφοράς ρευστών των ασφαλιστικών φορέων από λογαριασμούς τους σε λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδα, δεδομένου πως κάτι τέτοιο θα μειώνει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το υπ. Εργασίας, έχουν έως τώρα μεταφερθεί τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ ρευστών ασφαλιστικών φορέων στην ΤτΕ (ΟΑΕΔ, ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ έχουν επιστραφεί στο ΕΤΑΑ (από τα 100 εκατ. ευρώ που είχε μεταφέρει).
Τι θα γίνει, όμως, αν η κυβέρνηση πιέσει παραπέρα τους ασφαλιστικούς φορείς και καταφέρει να αποσπάσει πχ άλλα τόσα ή και παραπάνω κεφάλαια –όπως εξετάζεται από κύκλους του υπ. Εργασίας αυτές τις ημέρες- από τις τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδας;
Μιλώντας στο Capital.gr κορυφαίος αναλυτής συστημικής τράπεζας ανέφερε πως «το περιθώριο ασφαλείας των 3 δις. ευρώ του ELA υφίσταται και περιορίζει κινδύνους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε άσχημες μέρες χάναμε πάνω από 500 εκατ. ευρώ». «Συνεπώς», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος, το ποσό αυτό «μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες μέρες πανικού».
Αλλάζουν σιγά – σιγά στάση οι συνδικαλιστές
Εκτός από τις τράπεζες που κάθε άλλο παρά υποτιμούν πλέον τις συνέπειες της μεταφοράς ρευστών προς την ΤτΕ, αντιρρήσεις έχουν αρχίσει να έχουν και συνδικαλιστές –εκπρόσωποι των εργαζομένων που απασχολούνται στους ασφαλιστικούς φορείς και οι οποίοι είναι μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ασφαλιστικών φορέων που θα πρέπει να αποφασίσουν για μια τέτοια κίνηση.
Σημειώνεται πως κατά το προηγούμενο διάστημα, η στάση των εν λόγω συνδικαλιστών σε ταμεία, στα οποία η οικονομική συνεισφορά του κράτους είναι πολύ μεγάλη, ήταν υπέρ της μεταφοράς των ρευστών τους στην ΤτΕ.
Αν και οι εκπρόσωποι και των τριτοβαθμίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι έχουν έδρα στα ΔΣ του ΟΑΕΔ, του ΟΑΕΕ κλπ. ψήφιζαν κατά μιας νέας μεταφοράς ρευστών στην ΤτΕ, τότε κάτι τέτοιο δεν θα προχωρούσε.
Άλλα νομικά «όπλα»
Έσχατο μέσο, σε μία τέτοια, περίπτωση για την κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει αυτή τη μεταφορά θα ήταν η επίκληση του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς, είτε χρηματοδοτούνται από το κράτος (πχ ΟΑΕΕ) είτε όχι (πχ ΕΤΑΤ) μπορούν να διατηρούν μόνο το 10% των ρευστών τους σε άμεσα διαθέσιμη μορφή, ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να μεταφέρονται στην ΤτΕ.
Έτσι, π.χ. από τα κεφάλαια του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών ύψους 525 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της ΤτΕ, μόλις τα 52,5 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για τη χρηματοδοτική στήριξη όποιου ασφαλιστικού φορέα χρειάζεται (πχ ΕΤΕΑ).
Δημήτρης Κατσαγάνης από Capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.