Η τύχη της χώρας μας θα κριθεί στα δικαστήρια

Της Τατιάνας Κερασίδη 

Στα δικαστικά χέρια φαίνεται πως βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον επικεφαλή του Eyrogroup, Ζ.Κ Γιούνκερ ο οποίος για ακόμη μία φορά θέτει το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αφήνοντας έτσι την απάντηση από το φθινοπωριασμένο Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή η Τρόικα παρουσιάσει την έκθεση της. 

Αυτός είναι βέβαια και ο λόγος που καλεί το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να λάβει το συντομότερο δυνατό τις απαιτούμενες αποφάσεις σε ότι αφορά τη συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

Σε συνέντευξη του προς το γνωστό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το οποίο θα κυκλοφορήσει από Δευτέρα ο κ. Γιούνγκερ προέτρεψε τους δικαστές να βιαστούν να πάρουν απόφαση σχετικά με το αν θα μπορέσει η όχι η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. 

Επιπρόσθετα ο Ζ.Κλ Γιούνγκερ ζήτησε μία σύντομη έγκριση από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στον μόνιμο ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης ESM λαμβάνωντας υπόψιν πως η θέση της Ελλάδας είναι άκρως σοβαρή, συνδέοντας έτσι έμμεσα το θέμα τόσο με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα όσο και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σε ότι αφορά στην προοπτική του ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρείς μήνες για να βγεί απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, τόνισε πως: “οι δικαστές γνωρίζουν σε ποια χρονικά περιθώρια πρέπει να κινηθεί η ευρωζώνη”.

Ωστόσο στο ερώτημα που ακολούθησε για τυχόν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δήλωσε ότι “είναι γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί. Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι εφόσον δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους της, θα κοστίσει παράλληλα πολλά περισσότερα χρήματα”.

 Συμπληρώνοντας πρόσθεσε ότι οταν η Τρόικα παρουσιάσει την έκθεση της,  μόνο τότε θα μπορέσει να αποσαφηνήσει έαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι η όχι να διαθέσουν τα επιπλέον χρήματα. 

Είναι ολοφάνερο πως στο δημοσίευμα αφήνεται να εννοηθεί ότι το Βερολίνο για ακόμη μία φορά φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή του με την χώρα μας, αφού όπως υποστηρίζει δεν παρουσιάζεται καμία πρόοδος. 

 Τμήμα Ειδήσεων Radio 1 Daniolipton