Από ποιες αγορές αποεπενδύθηκε η Πειραιώς, πουλώντας θυγατρικές και συμμετοχές στις τράπεζες. Οι κινήσεις που ολοκλήρωσαν Alpha και Eurobank. Καθυστέρηση στην ΕΤΕ λόγω της διοικητικής αλλαγής. Ποια είναι τα deals της επόμενης ημέρας.

 

Ο,τι μπορούσαν πούλησαν τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς οι εγχώριες συστημικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε επίπεδο καθαρής θέσης από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

 

Μικρές σε ενεργητικό θυγατρικές τράπεζες, ασφαλιστικές αλλά και μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές βγήκαν στο σφυρί τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς αποφέροντας μικρή άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση (σ.σ λίγο πάνω από 170 εκατ. ευρώ) και κάπως υψηλότερη ρευστότητα.

 

Η τακτική «μάζευε και ας είναι ρόγες» κρίθηκε επιβεβλημένη αφενός λόγω της διακοπής πώλησης σημαντικών non core business assets στην Ελλάδα και αφετέρου για επιδειχθεί στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης.

 

Όπως ήταν φυσικό η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα έστρεψε τις τράπεζες στο εξωτερικό. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαίου πουλήθηκαν θυγατρικές και συμμετοχές σε τράπεζες στην Αίγυπτο και τηΣερβία, ενώ στα σκαριά είναι και η πώληση μιας ακόμη μικρής σε ενεργητικό θυγατρικής στο εξωτερικό.

 

Πρωταγωνιστής των μέχρι τώρα κινήσεων αναδεικνύεται η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ +1,60%. Στις 21 Μαίουανακοίνωσε συμφωνία με την AlAhli Bank of Kuwait K.S.C.P για την πώληση του 98,5% της αιγυπτιακής θυγατρικής της Piraeus Bank Egypt S.A.E., έναντι τιμήματος 150 εκ. δολαρίων. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων.

 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Πειραιώς θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά περίπου 30 μονάδες βάσης (σ.σ. pro forma στοιχεία 31 Μαρτίου), ενώ η ρευστότητα του ομίλου θα ενισχυθεί κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

 

Δύο μήνες νωρίτερα η Πειραιώς αποεπενδύθηκε από την συγγενή Σερβική Τράπεζα «ΑΙΚ Banka»,συμμετοχή που κληρονόμησε από την Αγροτική Τράπεζα. Η Πειραιώς μεταβίβασε το 20,35% των κοινών και το 25% των προνομιούχων μετοχών της AIK Banka εισπράττοντας, συνολικά, περίπου 30 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα στο α’ τρίμηνο μείωσε κατά 1,59% το ποσοστό της στην Ευρωπαϊκή Πίστη το οποίο διαμορφώνεται σε 28,65%.

 

Κατά τη διάρκεια βέβαια του α’ τριμήνου ο όμιλος Πειραιώς κατέβαλε για την απόκτηση, την ίδρυση, καθώς και για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικών εταιρειών, 29,5 εκατ. ευρώ. Άλλα 28,5 εκατ. καταβλήθηκαν για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συγγενών εταιρειών. Συνολικά δηλαδή διατέθηκαν 58 εκατ. ευρώ!

 

Τον Ιανουάριο 2015, οι Eurobank και Alpha πούλησαν το ποσοστό που κατείχαν (50% έκαστη) στην Cardlink έναντι συνολικού τιμήματος 15 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν εταιρεία του ομίλου «Quest Συμμετοχών Α.Ε». Επιπρόσθετα η Alpha πώλησε την θυγατρική της κυπριακή ασφαλιστική Alpha Insurance Ltd με ζημιά 5,3 εκατ. ευρώ.

 

Ποιες πωλήσεις αναμένεται να κλείσουν το επόμενο διάστημα

Η Εθνική δεν πραγματοποίησε καμία κίνηση πώλησης στους πρώτους πέντε μήνες του έτους λόγω και της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην αλλαγή διοίκησης. Το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να ολοκληρώσει την πώληση της NBGI Private Equity.

 

Ο διαγωνισμός πώλησης ανέδειξε ως καλύτερη δεσμευτική προσφορά αυτή της κοινοπραξίας Goldman Sachs και Deutsche Bank, οι προσφερόμενοι όροι πώλησης όμως δεν καλύπτουν απόλυτα την Εθνική. Πρόσφατα προσλήφθηκε ανεξάρτητος εκτιμητής για να διενεργήσει αποτίμηση της NBGI. Αν το εύρος αποτίμησης δεν αποκλίνει από την προσφορά της κοινοπραξίας ανοίγει ο δρόμος για την πώλησή της, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η πώληση της Αστήρ Παλάς και μετατεθεί εκ νέου η διάθεση ποσοστού ως 26,9% της Finansbank.

 

Την πώληση θυγατρικής τράπεζας στο εξωτερικό διερευνά έτερη συστημική τράπεζα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει έρθει ήδη σε επαφή με private equity funds που έχουν εμπειρία στην διαχείριση και αναδιάρθρωση τραπεζών, και είναι πιθανόν να προχωρήσει σε συμφωνία χωρίς να διενεργηθεί διαγωνισμός.

 

Η Alpha από την πλευρά της ετοιμάζεται να βγάλει διαγωνισμό για την πώληση του Hilton, ενώ η Eurobank έχει ήδη πέντε μη δεσμευτικές προσφορές για το Ρόδος Καψής και εξετάζει την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Eurolife, εφόσον όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες.

 

Τέλος σε εκκρεμότητα βρίσκεται η πώληση του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην Ergo Insurance θυγατρική της Munich Re. Το τίμημα που προβλέπει η συμφωνία η οποία συνάφθηκε τον Αύγουστο του 2014 ανέρχεται σε 90,1 εκατ. ευρώ καταβεβλημένο σε μετρητά, με την αίρεση των προσαρμογών για μεταβολή καθαρής θέσης μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

 

Όπως έχει αναλύσει η στήλη Χαμαιλέων η ολοκλήρωση της συμφωνίας «σκοντάφτει» στην παρατεταμένη αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της χώρας. Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις τα λειτουργικά έξοδα του προς πώληση ομίλου ΑΤΕ Ασφαλιστική μειώθηκαν το α τρίμηνο της φετινής χρονιάς κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το περσινό, αλλά οι αυξημένες προβλέψεις και απομειώσεις (4,7 εκατ. από 2 εκατ. ευρώ) και η απουσία επενδυτικών αποτελεσμάτων οδήγησαν σε ζημιές προ φόρων 9,1 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ το περσινό α’ τρίμηνο.

 

Χρήστος Κίτσιος από euro2day